Perseids 2023: Meteor Beacon erbjuder ett unikt sätt att observera regn i Storbritannien i natt

By | August 10, 2023

En grupp amatörradioentusiaster har satt upp en fyr i Storbritannien som låter vem som helst se meteorer när de brinner genom jordens atmosfär.

UK Meteor Beacon-projektet använder radiosignaler för att identifiera meteoriter när de passerar genom en 400 km bred del av himlen över England och Wales. Uppgifterna visas i ett liveflöde online, med meteorer som visas som blå streck som avger en ping följt av en pil till höger.

Systemet fångar över 100 meteorer varje timme, även under perioder med relativt låg aktivitet. För nästa Perseid-meteorregn, som toppar den 12 augusti, kan frekvensen vara i tusentals per timme när jorden passerar genom svansen på kometen Swift-Tuttle.

Till skillnad från optisk astronomi innebär användningen av radiosignaler att meteorer kan observeras i nästan alla väderförhållanden under alla timmar på dygnet. Det betyder också att systemet kan plocka upp mindre meteorer som kanske inte visas som “stjärnfall” för blotta ögat.

Denna observationsmetod kan potentiellt leda till upptäckten av nya meteorskurar, som sedan kan spåras för att upptäcka tidigare okända kometer.

Radiosändaren är baserad på Sherwood Observatory nära Mansfield i Nottinghamshire, men mottagare kan placeras var som helst i landet.

“Sändaren lyser upp himlen ovanför Mansfield med radiosignaler som kan reflekteras av meteorer och deras spår”, säger Brian Coleman, som designat systemets hårdvara och har en mottagare på sin bakgård. Den självständiga.

“Även utanför Perseiderna och andra meteorskurar ser vi dem i en hastighet av två per minut – och vi kan observera dem dag och natt, oavsett väder. Bara åskväder och blixtar kan störa det.”

En skärmdump av livestreamen skapad av brittiska Meteor Beacon-projektet

(UK Meteor Beacon/skärmdump)

Det är det första meteorfyrsystemet som drivs av radioamatörer och astronomifrivilliga i Storbritannien och har redan fått finansiering från Radio Society of Great Britain och British Astronomical Association. Det fångade också akademiska forskare och medborgare som var intresserade av att studera meteorer.

Att ställa in signalsändaren är bara den första delen av projektet, där teamet på fyra personer planerar att designa och distribuera ekomottagare som kan distribueras över hela landet på avstånd på upp till 1 200 km från Sherwood Observatory.

En hemmagjord mottagare för brittiska Meteor Beacon astronomiprojektet

(Den självständiga)

Mottagare kan byggas för så lite som £10, enligt Coleman, med plaströr och andra material som finns i byggvaruhus. Hans förhoppning är att den låga kostnaden kommer att uppmuntra skolor att sätta upp sina egna mottagare för att utveckla STEM-relaterade projekt som uppmuntrar eleverna att utforska radioteknik och astronomi.

Observationer av meteorer från olika håll kan också användas för att beräkna meteorernas läge och bana, där teamet för närvarande försöker fastställa om det är möjligt att triangulera meteorer genom att studera de horisontella linjerna och blå fläckarna som visas på vattenfallsskärmen. Dessa mätningar är för närvarande möjliga med militära pulsradarsystem, men har aldrig gjorts tidigare i denna skala.

Om möjligt, genom att känna till meteorernas hastighet och riktning, kommer de att kunna beräkna landningsplatsen för alla meteorer som passerar genom jordens jonosfär utan att brinna upp helt. Dessa prover kan sedan studeras för att ge en bättre förståelse av universum.

Data från NASA tyder på att Perseiderna är bland de mest spektakulära meteorskurarna att titta på.

(NASA/William Cooke)

“Den ultimata ambitionen är att ha ett system som Blitzortung, som använder ett nätverk av markbaserade detektorer för att spåra blixtar runt planeten,” sa Coleman.

“Om vi ​​lyckas kan vi observera meteorer som kommer in i jordens atmosfär i realtid runt om i världen – men det återstår fortfarande mycket arbete innan vi uppnår det.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *