Disney experimenterar med AI för att minska kostnaderna

By | August 10, 2023

Av Douglas Helm | Publicerad

disney robotar

I föga överraskande nyheter går Disney all-in på sina AI-ansträngningar. Enligt Reuters inrättar House of Mouse en arbetsgrupp för artificiell intelligens som försöker sänka kostnaderna och möjliggöra teknik över företagets olika kanaler. Detta inkluderar presentation av elva ansökningar om tjänster relaterade till artificiell intelligens.

Disney går framåt med AI och tittar på sätt att använda tekniken i alla delar av företaget, från nöjesparker till medieproduktioner.

Dessutom tittar Disneys AI-arbetsgrupp på flera olika startups att samarbeta med. Företagets beslut kommer mitt i WGA- och SAG-AFTRA-strejken som söker högre lön för författare och skådespelare, samtidigt som man försöker reglera artificiell intelligens-teknologi för att förhindra att den ersätter jobb. VD Bob Igers tidigare kommentarer om att strejkande fackföreningsmedlemmar inte är “realistiska” om sina förväntningar gör denna arbetsgrupps nyheter ännu mindre överraskande.

För nu tycks Disneys AI-huvudmål vara att implementera tekniken för att förbättra gästupplevelserna i nöjesparker. Det innebär förmodligen att skapa animatronics, som företagets Baby Groot animatronic, som kommer att interagera med kunder och använda maskininlärning och artificiell intelligens för att svara och interagera i realtid. Detta verkar harmlöst nog (om du ignorerar Westworld-konstiga konsekvenser), men det verkar osannolikt att företaget kommer att nöja sig med att sluta där.

För nu tycks Disneys AI-huvudmål vara att implementera tekniken för att förbättra gästupplevelserna i nöjesparker.

Disney använder också AI för att minska kostnaderna, vilket troligen främst kommer att fokusera på sina TV- och filmsatsningar. Detta kommer att vara vettigt och kan till och med hjälpa till att lösa problem som kriser för VFX-artister. Artificiell intelligens och maskininlärningsteknologier kan vara otroligt användbara för att automatisera tråkiga och tidskrävande uppgifter som gör att konstnärer kan fokusera på mer kreativt och heltäckande arbete.

Disney demonstrerar en känslomässig robot

AI kan hjälpa artister att automatisera uppgifter som att åldra en skådespelare, bland annat. Men företag som Disney kan också lätt missbruka AI och använda den för att helt ersätta människors jobb inom underhållningsbranschen. Detta är en av de största anledningarna till att författare och skådespelare strejkar och konstnärer för visuella effekter försöker att fackligt organisera sig.

Det skulle vara mycket meningsfullt att införa regler för att stoppa företag som Disney från att missbruka AI i kostnadsbesparingarnas och lönsamhetens namn. Medan ett företag utan tvekan behöver vinster för att fungera, tjänar företag som Disney redan outgrundliga summor pengar. Att skära av kreativiteten i vinstens namn verkar vara en dålig långsiktig strategi.

Disney använder redan AI, bland annat för att skapa montaget av Marvels öppningstexter hemlig invasion.

Disney har redan börjat använda AI i stora produktioner på uppenbara sätt, senast i montaget av introt av hemlig invasion Disney+-serien. Även om det har gjorts försök från showens skapare och företag att ge en berättelserelaterad anledning till varför introt skapades med artificiell intelligens, möttes beslutet med hån av allmänheten. Det hjälpte inte att folk inte gillade showen som helhet så mycket.

Disneys beslut att sätta sin AI-arbetsgrupp i aktion vid en så misstänkt tidpunkt (under strejkerna) gör att det känns som ett uttalande från företagets sida. Det återstår att se om det blir affärer nästa gång författarna och skådespelarna återvänder till förhandlingsbordet. Vi kommer att hålla dig uppdaterad i alla fall.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *