Ron DeSantis avsätter en annan vald demokratisk statsadvokat från sitt uppdrag

By | August 9, 2023

Floridas republikanska guvernör, Ron DeSantis, har stängt av en annan tillträdande demokratisk distriktsåklagare från ämbetet på grund av anklagelser om att hon misslyckats med att verkställa obligatoriska straff för vissa brott och misslyckats med att låta ungdomsbrottslingar undvika fängelse.

Floridas nionde rättsliga advokat Monique Worrell, som valdes 2020 och tillträdde 2021, var “uppenbart och i grunden försumlig” i sina uppgifter, påstod DeSantis vid en presskonferens i augusti. Ms Worrell – den enda svarta kvinnan som tjänstgör som delstatsåklagare i Florida – meddelade nyligen sin avsikt att kandidera igen 2024.

“Om vi ​​sörjer något i morse är det förlusten av demokrati”, sa Worrell i en kommentar. “Jag är din vederbörligen valda statsadvokat… och ingenting som görs av en svag diktator kan ändra på det. Det här är en skandal.”

En verkställande order undertecknad av den republikanska guvernören och utrikesministern Cord Byrd anklagar den demokratiska statsåklagaren för att “systematiskt” tillåta människor att undvika fängelse genom att släppa åtal eller vägra att påstå sannolika fakta.

Han erkände att åklagare som Worrell “har ett visst utrymme för skönsmässig bedömning över vilka fall som ska öppnas och vilka inte”, men påstod att hon “missbrukade” det utrymmet och “effektivt upphävde vissa lagar i delstaten Florida”.

Förra året stängde DeSantis av Hillsborough County State Advokat Andrew Warren efter att han kritiserat guvernörens ståndpunkter om abortvård och könsbekräftande vård för transpersoner.

En federal domare vidhöll avstängningen men förmanade guvernören för att han felaktigt anklagade Warren för att förlita sig på allmän policy för att undvika att åtala vissa fall som han inte höll med om.

(Åklagarmyndigheten vid den nionde domstolen)

“Påståendet var falskt”, sade USA:s distriktsdomare Robert Hinkle i en dom som utfärdades den 20 januari. “Herr Warrens väletablerade policy, som i alla fall följs av alla åklagare på kontoret, var att utöva åklagarens gottfinnande i varje skede av varje ärende. Varje rimlig undersökning skulle ha bekräftat detta.”

Mr. DeSantis utsåg Orlando-områdets domare Andrew Bain att ersätta fru Worrell.

Den hade nyligen attackerats av republikanska tjänstemän efter en skottlossning som gjorde att tre dödades i februari, med en misstänkt med en påstådd historia av gatubrott vid tidpunkten för skottlossningen; Keith Melvin Moses, 19, är åtalad för tre fall av första gradens mord. Han erkände sig oskyldig.

En annan man, Daton Viel, 28, släpptes mot borgen efter en arrestering i mars för sexuella övergrepp på ett barn när han påstås ha skjutit poliser under ett trafikstopp nyligen.

“Titel är något som individer har rätt till enligt lag. I det här fallet fastslog domstolen att den här personen var berättigad till borgen”, sa Worrell på en presskonferens tidigare i veckan. “Jag bestämmer inte vem som kommer ut ur fängelset. Allt jag gör är att upprätthålla lagen.”

Demokratiska tjänstemän i Florida har anklagat guvernören för att använda politiskt motiverade avsättningar av valda åklagare för att höja sin nationella profil när han kampanjar för 2024 års republikanska presidentnominering.

“Det här är helt äckligt”, säger delstatsrepresentanten Anna Eskamani från Orlando-området. deklaration.

“Hans avlägsnande är ett slag i ansiktet på invånarna i Orange och Osceola County och ytterligare ett exempel på att guvernör DeSantis urholkar vår lokala kontroll och demokrati”, tillade hon. “Denna politiskt motiverade åtgärd av guvernören i en övervägande demokratisk del av staten borde skrämma alla. DeSantis är extrem, olämplig att tjäna och måste hållas ansvarig.”

Ordförande för det demokratiska partiet i Florida, Nikki Fried, sa att guvernören “gick för långt” och krävde att DeSantis omedelbart skulle återinsätta henne.

“Monique Worrell är en hängiven tjänsteman – en som valdes överväldigande av sina väljare”, sa hon i ett uttalande. “Denna politiska kupp hotar vår demokrati och undergräver folkets vilja.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *