NASA:s Ingenuity Mars-helikopter flyger igen efter oplanerad landning

By | August 8, 2023

Den här artikeln granskades i enlighet med Science X:s redaktionella process och policys. Redaktörerna lyfte fram följande egenskaper, vilket säkerställer innehållets trovärdighet:

kontrollerade

pålitlig källa

recension


Denna vy från NASA:s Ingenuity Mars-helikopter genererades med hjälp av data som samlats in av Mastcam-Z-instrumentet ombord på byråns Perseverance Mars-rover den 2 augusti 2023, den 871:a Marsdagen, eller sol, för uppdraget, dagen före den 54:e flygningen av flygplan. . Kredit: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

× för nära


Denna vy från NASA:s Ingenuity Mars-helikopter genererades med hjälp av data som samlats in av Mastcam-Z-instrumentet ombord på byråns Perseverance Mars-rover den 2 augusti 2023, den 871:a Marsdagen, eller sol, för uppdraget, dagen före den 54:e flygningen av flygplan. . Kredit: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

NASA:s Ingenuity Mars Helicopter genomförde framgångsrikt sin 54:e flygning den 3 augusti, den första flygningen sedan helikoptern grundstöts den 22 juli. Det 25 sekunder långa hoppet upp och ner gav data som kunde hjälpa Ingenuity-teamet att avgöra varför deras 53:e flygning slutade tidigt.

Flight 53 var planerad som en 136-sekunders spaningsflygning tillägnad att samla in bilder av planetens yta för forskarteamet på Perseverance Mars-rovern. Den komplicerade flygprofilen inkluderade att flyga norrut 666 fot (203 meter) på en höjd av 16 fot (5 meter) och en hastighet av 5,6 mph (2,5 meter per sekund), sjunkande vertikalt till 8 fot (2,5 meter), där man sväva och få bilder av en klipphäll. Snyggheten skulle sedan klättra rakt upp till 33 fot (10 meter) för att tillåta dess riskundvikande system att slå in innan det sjunker vertikalt för att landa.

Istället utförde helikoptern den första halvan av sin resa autonomt och flög norrut på en höjd av 16 fot (5 meter) gånger 466 fot (142 meter). Sedan utlöstes ett flygberedskapsprogram och Ingenuity landade automatiskt. Total flygtid var 74 sekunder.

“Från den allra första flygningen inkluderade vi ett program som heter ‘LAND_NOW’ som var designat för att få helikoptern till ytan så snabbt som möjligt om något av ett par dussin icke-nominella scenarier påträffades”, säger Teddy Tzanetos, teamledare emeritus för uppfinningsrikedom vid NASA:s Jet Propulsion Laboratory i södra Kalifornien. “Under Flight 53 stötte vi på en av dessa, och helikoptern presterade som planerat och gjorde en omedelbar landning.”


Den här bilden från NASA:s Perseverance Mars-rover – synlig uppe till höger i mitten – togs på en höjd av cirka 16 fot (5 meter) av Ingenuity Mars Helicopter under dess 54:e flygning den 3 augusti 2023, den 872:a Marsdagen, eller solen , av uppdraget. Kredit: NASA/JPL-Caltech

× för nära


Den här bilden från NASA:s Perseverance Mars-rover – synlig uppe till höger i mitten – togs på en höjd av cirka 16 fot (5 meter) av Ingenuity Mars Helicopter under dess 54:e flygning den 3 augusti 2023, den 872:a Marsdagen, eller solen , av uppdraget. Kredit: NASA/JPL-Caltech

Ingenuity-teamet är övertygat om att den tidiga landningen utlöstes när helikopterns navigeringskameras bildramar inte synkroniserades som förväntat med data från helikopterns tröghetsmätenhet. Enheten mäter Ingenuitys accelerations- och rotationshastigheter – data som gör att den kan uppskatta var helikoptern befinner sig, hur snabbt den rör sig och hur den är orienterad i rymden.

Det här är inte första gången bilderna har tappats av helikopterns Navcam under en flygning. Den 22 maj 2021 släpptes flera bildramar, vilket resulterade i överdriven pitch and roll nära slutet av Flight 6.

Efter Flight 6 uppdaterade teamet flygprogramvaran för att mildra effekterna av de saknade bilderna, och korrigeringen fungerade bra för de efterföljande 46 flygningarna. Men på Flight 53 överskred mängden kasserad navigationsfilm vad programvarukorrigeringen tillåter.

“Även om vi hade hoppats att aldrig utlösa en LAND_NOW, är den här flygningen en värdefull fallstudie som kommer att gynna framtida flygplan som opererar på andra världar,” sa Tzanetos. “Teamet arbetar för att bättre förstå vad som hände på Flight 53, och med framgången med Flight 54 är vi övertygade om att vår baby är redo att fortsätta flyga på Mars.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *