Gör inte dessa 6 vanliga ätmisstag med dina barn

By | August 8, 2023

I en värld som hyllar kycklingnuggets, bakverk och pommes frites, hur övertygar du ett barn att välja bättre mat som broccoli, färsk fisk eller äppelskivor?

Om det ser ut som en förlorad strid är du inte ensam. Att skapa en hälsosam kost är en av de största utmaningarna som föräldrar står inför. Och det är också en av de viktigaste.

Det är en vanlig uppfattning att barn är unga, friska, aktiva och smala, och dåliga matval kommer inte att ha någon större effekt. Men verkligheten är att livslånga matvanor bildas tidigt. Och studier visar att hälsoproblem hos vuxna, som hjärtsjukdomar, diabetes och fetma, börjar i tidig barndom. Det börjar bildas feta streck på aortan och kranskärlen kan visa tecken på skador hos barn yngre än 10 år.

“Det är en stor utmaning för föräldrar”, säger Julie Mennella, en utvecklingspsykolog som studerar barndomens smakpreferenser. “Matmiljön är så riklig med dessa näringsfattiga livsmedel. Och vi har en hjärna som tycker att de smakerna är extremt goda.”

Men föräldrars oro för vikten av hälsosam kost kan ibland slå tillbaka, vilket får barn att avvisa mat eller utveckla preferenser för mindre hälsosamma alternativ. Även om du inte alltid kan kontrollera vad ditt barn äter, kan du lära dig av forskningen och undvika vad experter säger är sex vanliga ätmisstag.

Studier visar att kostrestriktioner slår tillbaka. När godis och läsk finns i hemmet och placeras utom räckhåll eller begränsat, resulterar det i en “förbjuden mat”-effekt och får bara barn att vilja ha den maten mer.

I en framträdande studie från Pennsylvania State University kunde barn på daghem äta så många äpple- eller persikakex som de ville. (I tidigare smaktester bedömde barn kakorna som “bra” och absolut inte hetsvärda.) En annan sats fruktkakor placerades i en genomskinlig burk på bordet och barnen fick veta att de kunde äta dem. kakor senare.

Även om barnen redan hade fri tillgång till liknande kakor, kunde de inte sluta tänka på de förbjudna burkkakorna. När det äntligen öppnade gick de på en hete och åt tre gånger så många kakor som när de var fritt tillgängliga.

Forskningen är en av många studier som visar nackdelarna med att begränsa maten och försöka kontrollera vad ett barn äter. Barn som föds upp i mycket restriktiva hem är mer benägna att vara överviktiga och att längta efter söt och fet mat.

Resultaten betyder inte att du ska ge barn obegränsad tillgång till kakor och läsk. Håll skräpmat borta från huset och ha hälsosammare snacks – äppelskivor, ost och kex eller morotsstavar och ranchdressing – till hands. Syftet bör vara att föräldrar ska kontrollera kvaliteten på maten i huset och att barnet tar ut den.

Att hålla barn på ett regelbundet schema med måltider och mellanmål kan hjälpa. “Det är inte laissez faire”, säger Isobel Contento, emeritusprofessor i kost och utbildning, Teachers College, Columbia University. “Det borde vara på något slags schema. Du kan erbjuda hälsosam mat och ibland inte så hälsosam mat. De kan välja vad de äter.”

Gömma grönsaker i maten

Vissa kokböcker och webbplatser för föräldraskap annonserar för att göra makaroner och ost med pumpapuré eller gömma zucchini och rödbetor i en brownie. Det är trevligt att lägga till hälsosamma ingredienser i maten, men det hjälper inte ditt barn att lära sig att äta en mer varierad kost.

Att mata ett barn med pumpa brownie lär dem inte att gilla pumpa – det lär dem bara att gilla brownie.

Ett bättre sätt att lära barn att äta mer grönsaker är att skapa “matbroar”. Om du vet att ditt barn gillar morötter, till exempel, prova att introducera andra apelsinmat som sötpotatis eller squash. Potatismos är en liten matbrygga för mosad blomkål. Om ditt barn gillar majs, lägg till några ärtor eller morötter i blandningen. Även om ditt barn väljer dem, är det fortfarande ett sätt att introducera dem för en ny mat.

Behandla feta och smala barn olika

Syskon i samma hushåll kan ibland ha olika matvanor och kroppsutveckling. Men lösningen är inte att begränsa det överviktiga barnets kost, säger experter på barnfetma. Hushållens matregler för båda barnen bör vara desamma. (Ett undantag kan vara om ett barn har diabetes eller födoämnesallergi.)

Ett smalt barn ska inte ha tillgång till bearbetad mat och läsk bara för att de inte är överviktiga. Föräldrar måste föregå med gott exempel och båda barnen måste ha lika tillgång till hälsosamma matalternativ. Och det är normalt för alla i familjen att ta en efterrätt eller en födelsedagscupcake då och då.

“Samma mat som är hälsosam för ett barn är hälsosam för ett annat barn”, säger David Ludwig, professor vid Harvard Medical School och meddirektör för förebyggande av fetma vid Boston Children’s Hospital. “Och vad som kommer att behandla ett viktproblem hos ett överviktigt barn kommer också att hjälpa till att förhindra att problemet utvecklas hos ett smalt syskon.”

Släpp inte in barnen

Föräldrar kan kontrollera kvaliteten på maten i huset, men barn måste fortfarande vara en del av besluten. Att ta med barnen till shopping eller till en gårdsmonter låter dem plocka de grönsaker de vill ha. (Men var varning: Livsmedelsbutiker visar ofta skräpmat i barns ögonhöjd.) Ta med barnen in i köket för att delta i matförberedelser. Ibland kan man laga grönsaker tillsammans; ibland efterrätt. Om du har utrymme och tid att trädgårda, har det visat sig att det hjälper till att få barn att odla sin egen mat.

Teachers College forskare studerade nästan 600 barn på dagis till och med sjätte klass. De flesta av barnen gick näringskurser och några fick matlagningskurser. Barn som lärde sig att laga sin egen mat var mer benägna att välja den maten från skolans cafeterian.

“Att inkludera barn i matlagning anses vara ett bra sätt att hjälpa dem att bli bekanta med ett livsmedel och vill prova det”, säger Contento, medförfattare till studien.

Studier visar att det kan ta 15 eller fler försök att få ett barn att gilla en ny mat, så det är ett misstag att ge upp. Även om du “försiktigt” kan uppmuntra ett barn att prova en ny mat, tvinga inte, övertala eller ge en belöning. (Vissa forskning tyder på att barn börjar gilla mat ännu mindre om de blir mutade för att äta den.)

Och även om ditt barn är en kräsen för att äta kräsen, kan genombrott fortfarande hända. Om ditt barn har en vän som är en äventyrlig ätare, bjud in dem på middag. Studier visar att barn kan lära sig bra och dåliga matvanor av vänner. (Men gör ingen stor grej av det.)

När dina kinkiga förskolebarn lämnar de gröna bönorna på tallriken, föregå med gott exempel genom att njuta av dem själv. Och var inte rädd för att göra maten godare. Om ditt barn gillar ost, lägg ost på broccoli. Ranchdressing och jordnötssmör kan göra fantastiska dippsåser för morots- och selleristavar.

“De flesta barn slutar med att gilla maten vi äter”, säger Contento. ”Pröva olika sätt att laga mat, ändra sättet den presenteras på. Jag har mycket empati för föräldrar nu för tiden, men fortsätt att försöka.”

Att glömma att njuta av familjebordet

Låt inte måltiderna vara en källa till stress och undvik matstrider. När dina barn växer kommer de att komma ihåg mer än bara maten. Mattraditioner – en speciell Thanksgiving-ritual eller popcornkväll när man tittar på en film – finns kvar i våra minnen och skapar positiva associationer till mat.

“Matvanor kan definiera familjen”, säger Mennella, medlem av Monell Chemical Senses Center i Philadelphia, ett vetenskapligt institut fokuserat på smak och lukt. “Det handlar inte bara om maten du äter varje kväll. Det är dags att forma vad du vill att din familj ska vara. Vilka är de speciella livsmedel som definierar vem du är som familj? Det är att se på mat på ett annat sätt, som en identitet som förenar människor och triggar barndomsminnen.”

Har du några frågor om hälsosam kost? E-post EatingLab@washpost.com och vi kan besvara din fråga i en framtida kolumn.

Prenumerera på Well+Being-nyhetsbrevet, din källa för expertråd och enkla tips som hjälper dig att leva bra varje dag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Iconic One Theme | Powered by Wordpress