Exklusivt: Snapchat under brittisk övervakning av minderåriga användare – källor

By | August 8, 2023

Illustrationen visar SnapChat-logotypen

Ett tangentbord placeras framför en Snapchat-logotyp som visas i den här illustrationen tagen den 21 februari 2023. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File photo

LONDON, 8 augusti (Reuters) – Storbritanniens datatillsynsmyndighet samlar in information om Snapchat för att avgöra om den amerikanska snabbmeddelandeappen gör tillräckligt för att ta bort minderåriga användare från sin plattform, sa två personer som är bekanta med ämnet.

Reuters rapporterade exklusivt i mars att Snapchat-ägaren Snap Inc (SNAP.N) hade tagit bort bara några dussin barn under 13 år från sin plattform i Storbritannien förra året, medan Storbritanniens medieregulator Kingdom, Ofcom, uppskattar att de har tusentals minderåriga användare.

Enligt brittisk dataskyddslagstiftning behöver sociala medieföretag föräldrarnas samtycke innan de behandlar data från barn under 13 år. Sociala medieföretag kräver ofta att användare är 13 år eller äldre, men de har haft blandade framgångar med att hålla barnen borta från sina plattformar.

Snapchat avböjde att ge detaljer om eventuella åtgärder som kan ha vidtagits för att minska antalet minderåriga användare.

“Vi delar målen för ICO (Information Commissioner’s Office) för att säkerställa att digitala plattformar är åldersanpassade och stödjer de uppgifter som anges i barnkoden”, säger en talesperson för Snap.

“Vi fortsätter att ha konstruktiva samtal med dem om det arbete vi gör för att uppnå detta”, tillade de.

Innan någon officiell utredning inleds kommer ICO i allmänhet att samla in information om en påstådd överträdelse. Den kan utfärda ett informationsmeddelande, en formell begäran om interna uppgifter som kan vara till hjälp för utredningen, innan den beslutar att bötfälla den individ eller organisation som är föremål för utredning.

Förra året fann Ofcom att 60 % av barnen mellan åtta och 11 år hade minst ett konto på sociala medier, ofta skapat genom att ange ett falskt födelsedatum. Den fann också att Snapchat var den mest populära appen för minderåriga sociala medieanvändare.

ICO fick en mängd klagomål från allmänheten om Snaps hantering av barns data efter Reuters-rapporten, sa en källa som är bekant med saken.

Vissa av de Snapchat-relaterade klagomålen gör inte tillräckligt för att hålla barnen borta från sin plattform, sa källan.

ICO har pratat med användare och andra tillsynsmyndigheter för att bedöma om det har förekommit några kränkningar av Snap, sa källorna.

En talesperson för ICO sa till Reuters att de fortsätter att övervaka och utvärdera de tillvägagångssätt som Snap och andra sociala medieplattformar använder för att blockera minderåriga barn från att komma åt deras plattformar.

Beslutet att inleda en formell utredning av Snapchat kommer att fattas under de kommande månaderna, sa källorna.

PLATTFORMENS TRYCK

Om ICO finner att Snap har brutit mot sina regler kan företaget få böter motsvarande upp till 4 % av sin årliga globala omsättning, vilket enligt en Reuters beräkning skulle uppgå till 184 miljoner USD baserat på dess lägsta ekonomiska resultat. .

Snapchat och andra sociala medieföretag är under global press att förbättra brottsinnehållet på sina plattformar.

NSPCC (National Society for the Prevention of Cruelty to Young Children) sa att de erhållna siffrorna visade att Snapchat var ansvarig för 43 % av fallen där sociala medier användes för att distribuera oanständiga bilder på barn.

Richard Collard, biträdande chef för barnsäkerhet online vid NSPCC, sa som svar på Reuters-rapporten på tisdagen att välgörenhetsorganisationen är extremt oroad över användningen av Snapchat av barn under 13 år.

“11- och 12-åriga Snapchat-användare pratar med Childline om hur de skickar nakenbilder och kommunicerar med vuxna på plattformen”, sa han.

“Det är viktigt att vi ser starkare åtgärder för att säkerställa att små barn inte använder plattformen och att äldre barn hålls säkra från skada.”

Tidigare i år bötfällde ICO TikTok 12,7 miljoner pund (16,2 miljoner dollar) för att ha missbrukat barndata och sa att dess Snap-konkurrent inte hade “vidtagit tillräckliga åtgärder” för att ta bort dem.

En TikTok-talesperson sa då att de “investerade stort” för att hålla de under 13 år borta från plattformen och att dess 40 000 man starka säkerhetsteam arbetade “24 timmar om dygnet” för att hålla den säker.

Snapchat hindrar användare från att registrera sig med ett födelsedatum som gör att de är under 13 år. Men andra appar vidtar mer proaktiva åtgärder för att förhindra minderåriga barn från att komma åt deras plattformar.

Till exempel, om ett barn under 13 år inte kan registrera sig för TikTok med sitt riktiga födelsedatum, kommer appen fortfarande att hindra dem från att skapa ett konto.

($1 = 0,7833 pund)

Rapportering av Martin Coulter; Redigering av Matt Scuffham och Alexander Smith

Våra standarder: Thomson Reuters Trust Principles.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *