Signifikant samband hittat mellan vitamin D och bättre insulinresistens

By | August 7, 2023

Ny forskning visar ett signifikant omvänt samband mellan D-vitaminintag och insulinresistens (IR), vilket indikerar att D-vitamin kan reglera och förbättra IR, enligt resultat från en studie publicerad i Vetenskapliga rapporter.

Bildkredit: Cozine – stock.adobe.com

Tidigare litteratur stöder rimligheten i att låga D-vitaminnivåer är förknippade med en ökad risk för IR, och tillgängligheten och överkomligheten av vitamin D-berikade kosttillskott representerar en spännande väg för att förebygga eller minska insulinresistens, skrev forskarna.

Tidigare försök har dock visat att blandade resultat är vanliga, vilket gör att det är oklart om D-vitamin är en möjlig tilläggsterapi för insulinresistens och diabetesprevention. Forskarna genomförde en metaanalys och systematisk genomgång av tillgängliga studier för att definiera sambandet mellan serum- eller kompletterande D-vitaminnivåer och insulinresistens, samt bidraget från D-vitamin till typ 2-diabetes.

Utredarna sökte i fyra databaser för litteraturöversikten, med randomiserade kontrollerade studier (RCT) och observationsstudier med en kontrollgrupp som var berättigad till urval. Efter en noggrann utvärdering valdes 18 RCT och 20 observationsstudier ut för ytterligare metaanalys, som slutligen visade att vitamin D har en signifikant effekt för att reglera insulinresistens.

I den övergripande analysen av studier som undersökte effekten av D-vitamintillskott på IR, visade diabetikergruppen på D-vitaminbehandling signifikant förbättrad insulinresistens i flera kategorier. Det fanns emellertid betydande heterogenitet mellan försök i analysen av insulinresistens (Itvå = 86,7 %, P <0,05) och insulin (Itvå = 91,3 %, P < 0,05).

Seruminsulin (standardmedelskillnad [SMD] = -0,265; 95% CI, -0,394 till -0,136, P <0,05), glukos (SMD = -0,17; 95% CI, -0,301 till -0,039, P <0,05) och homeostasbedömningsmodell - insulinresistens (HOMA-IR) ( SMD = -0,441; 95 % CI, -0,582 till -0,3, P < 0,05) visade alla förbättring när de behandlades med D-vitamintillskott jämfört med rutinvårdsgruppen.

Tjugo artiklar inkluderades i metaanalysen för att undersöka korrelationen av vitamin D med insulin, glukos och HOMA-IR vid typ 2-diabetes mellitus (T2DM). Resultaten visade att alla tre utfallen var signifikant negativt korrelerade med ökat vitamin D (insulin: r = -0,08; 95 % KI, -0,12 till -0,04; glukos: r = -0 ,06; 95 % KI, -0,11 till -0,01 HOMA-IR: r = -0,08; 95% Cl, -0,09 till -0,06). Detta tyder på att ökande D-vitaminnivåer i serum kan lindra och hämma utvecklingen av IR i viss mån, skrev forskarna.

Det observerades signifikant heterogenitet i sambandet mellan vitamin D och de tre huvudmarkörerna (insulin: Itvå = 93,7%, P < 0,05; glukos: jagtvå = 77,0 %, P < 0,05; HOMA-IR: Jagtvå = 89,5 %, P < 0,05). Dessa resultat indikerar att förhållandet mellan D-vitaminstatus och DM2-markörer och specifikt HOMA-IR inte är oberoende av andra variabler, fastställde forskarna.

Det fanns inga studier publicerade i metaanalysen som var specifikt utformade för att bedöma säkerheten och effekten av långvarig, megadosadministrering av vitamin D för att minska riskfaktorer för T2DM, och därför kan inga säkra slutsatser dras om vitamin D effekt vid T2DM.

Trots detta spekulerade forskarna att D-vitaminbrist tillhör en nyckelfaktor som påskyndar utvecklingen av IR och risken för hyperglykemi. De tillade att bevis från långsiktiga randomiserade kontrollerade studier behövs för att fastställa frågan om orsakssamband och bedöma effektiviteten av vitamin D.

Enligt studieförfattarna var styrkan i analysen insamlingen av forskningsartiklar genom en systematisk sökning, även om de inte kunde utesluta möjligheten av förvirrande faktorer – såsom patientegenskaper och plasma-vitamin D-nivåer – som är de främsta begränsningarna.

“D-vitamintillskott förväntas integreras i konventionella medicinska tillvägagångssätt som en lovande tilläggsterapi för T2DM-patienter och för att mildra bördan av diabetes på individer och samhälle”, avslutade studien.

Referens

Lei X, Zhou Q, Wang Y, et al. Serum och kompletterande vitamin D-nivåer och insulinresistens i T2DM-populationer: en metaanalys och systematisk översikt. Vetenskaplig representant. 2023;13(1):12343. doi:10.1038/s41598-023-39469-9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *