“Upp hela natten orolig”: 92-årig man störtad av NatWest efter att ha flyttat till Jamaica | bankman

By | August 6, 2023

dutills nyligen hade Philip Cato, en medlem av Windrush-generationen som emigrerade till Storbritannien 1961, ingenting gemensamt med Nigel Farage. Han hade faktiskt inte hört talas om politikern. Men nu gör han det. Båda fördrevs av NatWest.

Stängningen av Farages konto på NatWests exklusiva privata bank, Coutts, väckte uppståndelse, vilket fick kansler Jeremy Hunt förra veckan att be finanstillsynsmyndigheten att undersöka hur ofta människor avvisades och varför.

Men Cato, en 92-årig pensionerad snickare, hade svårare än Farage att få uppmärksamhet när förlusten av hans 50-åriga konto avbröt hans statliga pension – vilket gjorde att han och hans fru Una kämpade för att klara sig. . träffa.

Efter att ha arbetat som snickare i Storbritannien i 30 år återvände Cato “hem” i början av 1990-talet för att ta hand om sin äldre mamma och är beroende av sin statliga pension och en liten livränta för sin inkomst.

“Una ligger vaken hela natten och oroar sig för det här och undrar när detta pensionsproblem kommer att lösas”, sa han i ett samtal från sitt hem i Martha Brae, Jamaica. ”Vår sjukfond håller på att ta slut eftersom vi har levt på den för att överleva. Det hela sätter en sådan belastning på oss.

I oktober förra året startade ett brev från banken med titeln “Viktig information om att stänga ditt NatWest-konto i Storbritannien” en kedja av händelser som skulle göra paret beroende av ekonomisk hjälp från vänner och familj.

I brevet stod att kontot skulle stängas i februari på grund av bankens “svåra beslut att minska antalet länder där vi betjänar våra kunder.”

Daterat juli borde brevet ha gett honom sex månader på sig att lösa sina affärer. Det tog dock tre månader att nå honom, vilket förkortade fönstret för att överföra hans stödbetalningar till ett nytt konto.

Cato försökte styra in sin statliga pension till ett nytt konto, men han kämpade med att komma i kontakt med International Pension Center, som hanterar frågor om du bor utomlands. I december avbröts hans statliga pension, och i juli hade han missat betalningar på totalt över £2 000.

“Philip åkte till England 1961 och arbetade mycket”, sa en känslosam Una. ”Han var aldrig arbetslös, han jobbade alltid för att han hade en son och en dotter att ta hand om. Vi ska inte bli behandlade så.”

Med sina föräldrar i en allt mer prekär ekonomisk situation försökte även Catos dotter Judy, som bor i London, att kontakta pensionstjänsten men kunde inte gå vidare och det slutade med ett officiellt klagomål.

“Situationen fick mig att gråta några gånger,” sa hon. “Jag började skicka pengar till dem så gott jag kunde, men med levnadskostnaderna här var det svårt.”

“På Jamaica har de inte NHS, så all sjukvård som mina föräldrar behöver måste de betala för”, säger hon. “Min pappa är diabetiker och min mamma har problem med sköldkörteln och de var tvungna att använda pengar från sin lilla sjukfond för att överleva.

“Brevet som NatWest skickade till min pappa förra året var väldigt enkelt och kom tre månader för sent. Jag är säker på att de kunde se att han var 91 år gammal. Tror du inte att det har någon effekt att stänga en 91-årig mans konto? Nu går vi.”

The Catos tog hjälp av Pauline Campbell, en vän och advokat från London, som kontaktade Guardian. Hon gjorde också ett formellt klagomål till NatWest om hennes hantering av kontoavstängningen och hävdade att med tanke på Philip Catos ålder borde hon ha varit mer stödjande.

“Han hade ingen aning om var han skulle börja och alla barn var i England så han försökte lösa det så gott han kunde men det var svårt eftersom detta var hans huvudbankkonto. Att stänga hans konto resulterade i en snöbollseffekt”, sa hon.

“NatWest misslyckades med att överväga sårbarheten hos en äldre man och hur han skulle påverkas av att stänga sitt 50 år gamla konto.

“När du såg händelserna utvecklas i relation till Nigel Farage, belyste det att, till skillnad från Mr. Cato, Farage hade en röst som gjorde att han kunde försvara sin position från en synvinkel där alla lyssnade.

“Herr Cato tillbringade månader med att försöka göra sin röst hörd, vilket resulterade i sju månaders utebliven utbetalning av hans statliga pension. Det är skrämmande att tänka på hur många andra människor som har drabbats.”

hoppa över nyhetsbrevskampanjen