NASA väljer Axiom-utrymme för det fjärde privata uppdraget till ISS

By | August 6, 2023

Axiom Space kommer att bära en fjärde besättning till den internationella rymdstationen (ISS), medan NASA återigen väljer den privata rymdsatsningen för ytterligare ett uppdrag i låg omloppsbana om jorden.

På torsdag, NASA och Axiom Space meddelat en ny order för det fjärde privata uppdraget till ISS, som förväntas lanseras tidigast i augusti 2024 från Kennedy Space Center i Florida.

Hittills har Axiom Space dominerat dessa kommersiella resor till rymdstationen, och tidigare skickat två privata team till ISS med ett tredje uppdrag på gång. “Jag är glad över att se ytterligare en milstolpe i våra ansträngningar att övergå låg omloppsbana från jorden från en huvudsakligen statligt sponsrad aktivitet till en där NASA är en av många kunder”, säger Phil McAlister, chef för kommersiellt rymd vid huvudkontoret. från NASA i Washington, i ett påstående. deklaration.

O första privata uppdraget till ISS anlände till orbitalstationen i april 2022, och de fyra Ax-1-besättningarna tillbringade 15 dagar med att leva och arbeta i mikrogravitationsmiljön. Ax-2 lanserades drygt ett år senare, skickar en annan privat besättning till ISS i maj 2023.

Redan före lanseringen av Ax-2, NASA hade redan valt Axiom Space för det tredje privata uppdraget till rymdstationen. I mars tillkännagav rymdorganisationen en uppdragsorder med Axiom Space för en tredje besättning av privata astronauter att våga sig in i låg omloppsbana om jorden. Ax-3 var ursprungligen planerad att lanseras i november 2023, men NASA och Axiom Space nyligen meddelat ett reviderat lanseringsdatum tidigast i januari 2024 för att tillåta “lag att samarbeta för att integrera uppdragets vetenskapliga forskningsprioriteringar”, skrev rymdorganisationen.

Privata uppdrag till ISS är avsedda att övergå från låg omloppsbana om jorden till en kommersiell plattform efter att den orbitala rymdstationen går i pension 2030. Axiom Space är designa din egen rymdstationmed planer på att lansera den första modulen till låg omloppsbana om jorden 2025. Med lanseringen av sina Axiom-stationsmoduler vill företaget börja skicka sina besättningar efter behag, vilket eliminerar behovet för NASA att godkänna sina uppdrag.

“Varje uppdrag tillåter oss att bygga vidare på grunden som vi lade för världens första kommersiella rymdstation, Axiom Station, för att förbereda våra team och orbitalplattform för att lyckas med ISS-operationer i låg jordomloppsbana (LEO),” Michael Suffredini, VD och president för Axiom Space, sade i ett uttalande. “Dessa uppdrag är avgörande för att expandera kommersiella rymdaktiviteter.”

Det första privata uppdraget till ISS det var inte allt smidig navigering. Ax-1-besättningen klagade över att de var överbelastade ombord på rymdstationen och ibland störde vanliga astronauters arbete på ISS. Vid återkomst, NASA medgav att de lärde sig några viktiga lärdomar när det gäller privata rymdstationsuppdrag.

O rymdorganisationen uppdaterade följaktligen några av sina regler för framtida privata astronauter, inklusive ett krav att uppdragen leds av en före detta NASA-astronaut. Peggy Whitson, chef för mänsklig rymdfärd på Axiom Space och en före detta NASA-astronaut, serveras som Ax-2 Commander. Ax-3-besättningen har ännu inte tillkännagetts, medan Axiom Space fortfarande kommer att behöva lämna in förslag för Ax-4-besättningen till NASA för granskning så att rymdorganisationen kan göra godkännanden i förväg.

“NASA var instruerad att utveckla kommersiella plattformar för att upprätthålla en pågående amerikansk närvaro i låg omloppsbana om jorden och att övergå utanför den internationella rymdstationens verksamhet”, säger NASA:s McAlister. “Dessa privata astronautuppdrag hjälper till att bana väg för den övergången.”

För fler rymdfärder i ditt liv, följ oss vidare Twitter och bokmärk Gizmodos favoriter sida för rymdflyg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *