Irland 33-17 Italien: Grand Slam-vinnare sparkar igång VM-loppet med solid hemmaseger

By | August 6, 2023

bildkälla, Getty bilder

Bild undertext,

Irland gjorde fem försök mot Italien

Nations Series: Irland mot Italien

Försök: Kilcoyne, Doris 2, McCloskey, Healy Svindlares: Crowley 3, Frawley

Försök: Pani, Menoncello Nackdelar: Alan 2 Pennor: Allan

Irland inledde sitt tre matcher långa uppvärmningsprogram för VM med en stabil 33-17 seger över Italien i Dublin.

Efter en långsam start imponerade Andy Farrells män i första halvlek och ledde med 21–3 på halvtidsförsök av Dave Kilcoyne, matchens man Caelan Doris och Stuart McCloskey.

Värdarnas tempo sjönk under andra halvlek men de höll sig framme genom ett försök från Cian Healy och ytterligare ett från Doris.

Italiens försök i andra halvlek kom från Lorenzo Pani och Tommaso Menoncello.

Det fanns en skadeoro för både Irland och Farrell, med nummer åtta Jack Conan som gick av med en fotskada i den 35:e minuten och sågs med en skyddsstövel på foten efter matchen, och Farrell sa efteråt att han skulle behöva utvärderas .

Med Irlands manager Farrell som såg över sin 42-manna trupp innan han sänkte den till 33 för septemberturneringen, gjorde Ulster-hookern Tom Stewart sin debut på bänken tillsammans med Leinsters Ciaran Frawley och Calvin Nash från Munster.

Ulsters kapten Iain Henderson bar det irländska armbindeln för andra gången i karriären och gjorde en stark prestation innan han blev utvisad i den 56:e minuten.

Hans lagkamrat Jacob Stockdale vann sin första keps på två år och såg bra ut i blixtar under första halvlek, framför allt gjorde han ett fantastiskt luftspel som nästan hjälpte till att skapa ett försök men kanske känner att han borde ha kastat brett för Stewart i slutet när han bestämde sig för att göra försöket själv och blev omkull.

Doris producerade matchens man i tröjan nummer sju, Joe McCarthy imponerade på andra raden och Jack Crowley gjorde ingenting för att dämpa hans chanser att fylla på mittfältet om Jonny Sexton inte är tillgänglig i något skede.

Irland växer efter långsam start

Bild undertext,

Två Doris försök var nyckeln till Irlands seger

Irland tog ett tag på sig att komma in i matchen och såg konstigt dämpat ut och lite osammanhängande i de tidiga stadierna när den gästande ytterbacken Tommaso Allan öppnade målskyttet för Italien med en tvåminutersstraff.

Hemmalaget hade en bra chans att komma över för ett försök i den femte minuten när ersättare kaptenen Henderson gjorde ett bra avbrott, men en misshantering bara meter från linjen fick honom att förlora bollinnehavet under press.

Farrells män började snart hitta sin rytm och gjorde sitt första försök i den 13:e minuten när Kilcoyne gick över linjen med hjälp av Conan och Doris efter en tap-and-go-straff, där Sexton Crowleys tvåa lade till omställningen.

Irland hade bra kontroll över matchen när de gjorde sitt andra försök strax före halvtimmen – och hade också en enmansledning efter att Italiens startande Toa Halafihi fick en varning för farligt spel.

Det var den väloljade laguppställningen som visade sig effektiv igen för det andra försöket, med kaptenen Henderson som tog emot bollen väl i inkastet och Doris slog från nära håll för sitt fjärde internationella försök.

Doris var sedan avgörande för att ta det tredje försöket när han gjorde en fin tackling och applicerade hårt tryck på ruck, vilket tillät Ulster-center McCloskey att kapitalisera och rycka ett opportunistiskt försök, vilket fick Crawley att behålla sitt rekord till 100 % med sin tredje omställning.

Detta avslutade en period som började bra för besökarna, men där de sällan hann spela den snabba rugbystil som de älskar att spela.

Trio gör irländsk debut i orolig andra halvlek

Bild undertext,

Tom Stewart, Ciaran Frawley och Calvin Nash efter att ha gjort sina irländska debuter

Matchen blev lite stenig då båda sidor gjorde ändringar i andra halvlek, med Frawley som kom in i halvtid för Jimmy O’Brien att ta hans plats som ytterback.

Italienarna gjorde ett välförtjänt försök 11 minuter efter paus. En stark line-out maul skapade ett vackert svepande spel från vänster till höger som såg bollen landa precis bredvid Pani, och han höll undan Stockdale suveränt för att göra mål.

Stewart kom från bänken för sin debut i den 52:a minuten och Nash gjorde samma sak 10 minuter senare, precis innan andra ersättare Healy gjorde sitt 12:e försök i hans 124:e All-Ireland-framträdande – även om Crowley drog sin omställning bredvid.

Italien gav sig dock inte och fick sitt andra försök när Keith Earls, som tjänade sin 99:e landskamp för Irland, misslyckades med att hålla undan Menoncello, men Doris gjorde Irlands femte försök från nära håll med sju minuter kvar.

Irland ska resa till Portugal för att fortsätta sitt träningsläger innan de tar emot England i Dublin för sin andra vänskapsmatch i VM på två veckor.

Irland: O’Brien; Earls, Henshaw, McCloskey, Stockdale; Crowley, Casey; Kilcoyne, Herring, O’Toole; Henderson (kapten), McCarthy; Baird, Doris, Conan.

Byten: Stewart, Healy, Furlong, Beirne, Prendergast, Blade, Frawley, Nash.

Italien: Alan; Odogwu, Brez, Menoncello, Ioane; Garbisi, Varney; Fischetti, Nicotera, Riccioni; Lamm, Ruzza (kapten); Negri, Zuliani, Halafihi.

Byten: Bigi, Buonfiglio, Ferrari, Cannone, Lamaro, Cannone, Fusco, Pani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *