Forskare gör Mr. frysa en verklighet

By | August 6, 2023

Av Chad Langen | uppdaterad

Herr.  frysa batman
Arnold Schwarzenegger som Mr. frysa på batman och robin

Det verkar som att en professor vid University of Virginia har kommit på hur man bygger en fryspistol, liknande den som Batmans motståndare Mr. Freeze, i filmen från 1997. batman och robin. Enligt Futurism ska dock inte professorns upptäckt användas för att skapa ett vapen. Patrick Hopkins, professor i mekanik och rymdteknik, syftar till att utveckla ytkylningssystem på begäran för elektronik i rymdfarkoster och jetflygplan på hög höjd.

Forskare bygger en fryspistol, inte för att leva ut sin Mr. Frys, men för att ge kylning för rymdfarkoster och jetplan.

I ett uttalande om sin forskning erkände Hopkins det betydande problemet med överhettning av elektroniska komponenter i flygplan utan en kyllösning. Det amerikanska flygvapnet har visat intresse för Hopkins freeze ray-koncept, som skulle kunna utvecklas till ett frysvapen. Som ett resultat finansierade de sitt ExSiTE Lab (Experiment and Simulations in Thermal Engineering) $750 000 under tre år för att undersöka och optimera denna teknik.

Hopkins labb kommer att samarbeta med Laser Thermal, ett företag från University of Virginia, för att utveckla en prototyp av denna innovativa enhet. Professorn försäkrade att mekanismen kommer att användas i välvilliga syften. Detta står i skarp kontrast till den skurkaktige Mr. Freeze, som utan tvekan skulle dra nytta av denna teknik för att samla en cache av dödliga frysvapen.

mister freeze batman
Herr. frysa från batman’66

I sitt uttalande klargjorde Hopkins att elektronik på militära rymdfarkoster närmast jorden ofta kan förlita sig på naturliga kylningsmetoder. Som ett exempel nämnde han marinens användning av havsvatten som en del av dess flytande kylsystem. Vidare förklarade han att densiteten i luften nära marken hjälper till att hålla flygplanets komponenter svala.

Freeze gun-teknik har miljontals dollar av forskning bakom sig, men om den är effektiv kommer den att bli ovärderlig.

Hopkins påpekade dock att i flygvapnets och rymdstyrkans rike är miljön antingen rymdens vakuum eller den övre atmosfären, som båda saknar tillräckligt med luft för kylning. Han förklarade att detta scenario leder till ständig överhettning av elektroniken, och att bära en nyttolast av köldmedium inte är genomförbart på grund av viktbegränsningar som påverkar effektiviteten. Därför kan tillämpningen av hans light freeze ray-teknik, som kan omvandlas till en fryspistol, vara en spelförändring i sådana situationer.

Elektronik i den övre atmosfären, eller till och med rymden, är benägna att överhettas, ett problem som fryspistolen kan lösa genom att inte lita på luftflödet för kylning.

I en nyligen publicerad artikel publicerad i tidskriften ACS Nano beskrev teamet under ledning av Hopkins en prototypenhet som utnyttjar en ovanlig egenskap hos plasma, allmänt känd som “materiens fjärde tillstånd”. Hopkins förklarade att en plasmastråle med snabb inverkan, liknande en “laserstråle” eller en “stråle”, kunde kyla en yta innan den värmdes upp. I sina tidigare tester fann de att en stråle av lila plasma hade förmågan att kyla en guldpläterad yta innan den värmdes upp, ett oroande men repeterbart resultat.

Forskargruppen har redan upptäckt att yttemperaturer kan sänkas med flera grader på mikrosekunder med denna plasmajet, en förändring som är potentiellt betydande nog för att ha en inverkan i yttre rymden eller på mycket höga höjder. Det kommer säkert att bli intressant att se hur Hopkins och hans kollegor förfinar denna teknik under de kommande tre åren. Låt oss hoppas att den här tekniken inte hamnar i händerna på någon som är intresserad av att förvandla Mr. Frys från fiktion till verklighet.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *