Elefantkorridorer: de livliga huvudvägarna som lokalbefolkningen bryr sig om att korsa

By | August 6, 2023

bildkälla, Getty bilder

Bild undertext,

Elefanter trivs i Botswana

Med sina stora, vadderade fötter kan elefanter vara anmärkningsvärt tysta. Det är vår tredje natt att vänta på att se dessa jättar korsa en grusväg. Vår guide, Mojita, försäkrar dig att de är väldigt nära. “De samlar det där i bushen”, viskar han.

Vi fick höra, “Det är elefantcentret där uppe, du kommer att se många av dem.” Men än så länge har det inte funnits några tecken på de riktiga djuren, annat än stora högar med dynga och fotspår i sanden.

“De är bara där”, viskar Mojita igen.

Jag kan inte höra eller se något förutom träd och buskar.

Vi befinner oss på toppen av Okavangodeltat i norra Botswana, mitt i en “elefantkorridor” – en av de vanliga vägarna som elefanter tar på sin dagliga pendling mellan matplatser på ena sidan och vattnet på den andra.

videobildtext,

Titta: En flock elefanter dundrar förbi

“Där!” Mojita poäng. Och, ja, jag kan nu höra ett och annat lågt mullrande ljud – när jag ser delar av ett jättehuvud som kikar på oss genom buskarna. “De kan känna lukten av oss”, förklarar Mojita. “De är försiktiga, de går runt [us].”

Så whoosh! Cirka 100 meter bort kommer dussintals elefanter av alla storlekar ut ur skyddet och pilar nerför vägen, in i busken på andra sidan. Under de närmaste minuterna går en hel flock över, några flaxar med öronen och trumpetar. De varnar varandra och oss att hålla oss borta, förklarar Mojita.

“Du kan se på hastigheten med vilken de rör sig när de tar sig till floden, att de [don’t want] bli störd”, säger Mojita med låg röst. “De är törstiga och behöver bara gå och dricka lite vatten… Det kan vara väldigt farligt. Med hastigheten de går ser de inte ens vad som händer, de går bara rakt.”

Under den närmaste kvarten korsar cirka 150 elefanter vägen. De två sista är långsammare, en mamma med sin veckogamla bebis. Det är spännande att se dem i naturen så här och uppleva dem så nära. Lyckligtvis, som Mojita förklarar, håller deras skarpa luktsinne dem på säkert avstånd från oss.

Bild undertext,

Mojita (fullständigt namn Ohitiseng Mosupi) arbetar för Ecoexist Trust

Varje år dödas minst en person av elefanter i detta område. Varningsskyltar längs vägen markerar elefanternas korridorer och låter lokalbefolkningen veta att de ska hålla sig borta från den upptrampade stigen. En del av ett statligt initiativ sattes affischerna upp med hjälp av Mojitas arbetsgivare, Ecoexist Trust.

Ecoexist arbetar i 14 byar längs en 75 mil (120 km) vägsträcka i den så kallade Okavango Panhandle. Denna långa, smala sträcka av land och vatten mynnar ut i världens största inlandsdelta, en grön juvel i Kalahariöknen. Fondens uppdrag är att göra elefanter till en tillgång, snarare än ett hot, för lokalbefolkningen.

För hundra år sedan strövade omkring 10 miljoner elefanter runt på kontinenten. Tjuvjakt, förlust av livsmiljöer och sjukdomar betyder att mindre än en halv miljon nu finns kvar i Afrika – och ungefär en tredjedel av dem finns i Botswana.

Experter säger att landets elefantbestånd ökar med 6 % per år – ungefär den snabbaste den kan växa biologiskt.

Som ett resultat hävde Botswanas regering kontroversiellt ett förbud mot elefantjakt 2019. Den hävdar att det ger en bra inkomstkälla för lokalsamhället – och säger att troféjakt är licensierad och strikt kontrollerad.

I detta område, nära byn Seronga, är antalet elefanter fler än människor. Men detta kan ställa till problem, särskilt för lokala självförsörjande bönder. En elefantattack på grödor kan förstöra en familjs årliga mattillgång på bara en natt.

bildkälla, Getty bilder

Bild undertext,

Det finns fler elefanter än människor i området nära Seronga

Bönder vidtar enkla åtgärder för att hålla elefanterna borta genom att hänga upp rep från burkar, plastflaskor och till och med plastpåsar på vajrar runt sina åkrar. På senare tid har peppar “staket” (peppar-infunderade dukar hängde från en metalltråd) och “bikupa staket” införts. Elefanter gillar verkligen inte surrande bin.

“Du behöver en hel rad olika tekniker,” förklarar Mojita. “En elefant kan komma och titta på förseglingen på burken och se om det är någon rörelse eller om det är skadligt… Den lär sig och någon gång går den sönder och går in.”

Det var vad som hände med Dimbo Kagidizoro. Han välkomnar oss klädda i sin bästa kostym och skor och visar oss sitt land. Tio personer är beroende av de grödor han odlar. En natt förra månaden väcktes han av ljudet av elefanter. “Jag slår på trumman för att skrämma bort dem”, säger Dimbo. “Jag smällde och slog och slog. Sedan hörde jag en smäll.”

Efter att elefanterna gått gick han ut och upptäckte skadorna. De välte och förstörde sin mest värdefulla och dyraste ägodel: en stor rund grön vattentank i plast.

Cirka 2 meter i diameter rymde tanken 5 000 liter vatten, hissad på pålar under ett träd. Dimbo använde den för att bevattna sin trädgård. Nu ligger den i bitar på golvet. Han kan få minimal ersättning från regeringen, men han kommer inte att betala för en ny tank.

Bild undertext,

Dimbo Kagidizoros prisade vattentank förstördes av elefanter

“Du kan skjuta elefanter om du fångar dem på din mark”, säger Dimbo. Han kan ha lidit nyligen, men han säger att han förstår att elefanter ger fördelar för regionen, eftersom de lockar turister, vilket genererar lokala jobb. Detta ger i sin tur en marknad för alla överskottsgrönsaker han producerar.

Några kilometer längre fram möter vi Bycheni Kapande, som bor i en av byarna där Ecoexist arbetar. Hon sjunger och dansar i Living with Elephants, som framför traditionella sånger för turister. Dagen efter vårt besök skulle en grupp flygas in med helikopter för att mötas av Bycheni och andra bybor. “Mina barn kan ha uniformer i skolan och jag har pengar för att köpa mat, så elefanterna har tagit med sig bra saker”, säger hon. “Samhället förbättras.”

Men att uppfostra barn runt så stora varelser kan också vara skrämmande. För att dämpa föräldrars rädsla hittade Ecoexist stöd för en minibusstjänst, Elephant Express, som transporterar barn till skolan på ett säkert sätt genom dessa elefantkorridorer.

Bild undertext,

Ecoexist skapade en busslinje för att ta barn till skolan

Förtroendet betalar också lokala bönder ett överpris för majs om de lovar att skydda elefanterna.

Hirsen används i ett hantverksbryggeri baserat i staden Maun, som producerar öl för törstiga turister.

Allt detta är en del av det som kallas “elefantekonomin” – lokalbefolkningen tjänar pengar på elefanter och växer till att uppskatta dessa stora, ibland destruktiva däggdjur.

På grusvägen söker Mojita av träden och buskarna med en kikare och letar efter fler elefanter. Ett par unga kvinnor går förbi. Med befolkningsökning på båda sidor – människor och elefanter – kan det bli allt svårare att hålla freden, medger han.

“Om vi ​​inte mildrar situationen nu kan vi hamna i en situation där elefanter dödar människor och människor som dödar elefanter… eftersom de kommer att slåss om begränsade resurser.”

Det finns andra potentiella faror vid horisonten.

Willemien le Roux bodde vid stranden av en lagun på deltats västra kust i över 30 år.

Bild undertext,

Willemien le Roux

“Floden har förändrats”, säger Willemien. “Det brukade vara den tydligaste bäcken… man kunde se flodhästs fotspår på botten. Nuförtiden är vattnet fortfarande grumligt… antalet fiskar verkar minska, översvämningarna kommer vid en annan tidpunkt och det gör det inte nå de toppar som brukade ha.”

Hydrologer fruktar att stora dammar och bevattningsprojekt uppför floden i Angola allvarligt kan påverka flödet av vatten in i deltat. Det skulle skada detta dyrbara ekosystem, inklusive de människor och elefanter som är beroende av det.

För nu är dock den omedelbara utmaningen att hålla freden mellan människorna och elefanterna. Än så länge, åtminstone i Seronga-området, är tecknen positiva.

bildkälla, Getty bilder

Bild undertext,

Elefantbad i Okavangodeltatets våtmarker

“Samexistens är något vi vill se hända”, säger Mojita. “Eftersom den här platsen är för elefanter och människor också… Vi måste utbilda människor eftersom det är lättare att leva med [elephants] om du förstår [them]. Vi måste börja nu och bygga för framtiden.”

Alla foton är föremål för upphovsrätt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *