Pakistans luftfartsminister säger att PIA kan lida förluster på nästan 1 miljard dollar år 2030

By | August 5, 2023

Sammanfattning

  • PIA:s ekonomiska situation är svår, med potentiella förluster på upp till 1 miljard dollar till 2030. Omfattande reformer och ingripande från den privata sektorn krävs akut för att rädda flygbolaget, enligt landets luftfartsminister.
  • Flygbolaget plågas inte bara av ökande skulder, det står också inför likviditetsproblem, inklusive frysta räkningar, svårigheter med bränslebetalningar och obetalda avgifter på flera flygplatser.
  • Föreslagna reformer för att överföra administrativ kontroll till den privata sektorn möter motstånd från senatorer som föredrar att behålla flygbolaget i statlig ägo. Beslutet ligger nu hos den ständiga kommittén för att avgöra PIA:s öde.


ENKEL VIDEO FÖR DAGEN

SCROLL FÖR ATT FORTSÄTTA MED INNEHÅLLET

Pakistans flyglandskap befinner sig i en kritisk tidpunkt då landets luftfartsminister, Khawaja Saad Rafique, utfärdade en allvarlig varning på fredagen om den prekära ekonomiska situationen för Pakistan International Airlines (PIA).


växande skulder

Rafiques dystra bedömning understryker att flygbolaget utan snabba och strategiska ingripanden från den privata sektorn kan drabbas av kolossala förluster på upp till Rs. 259 miljarder vid tioårsskiftet – nästan 1 miljard dollar (USD). Denna oroande prognose visade att det är brådskande att genomföra omfattande reformer, som kan innebära att den administrativa kontrollen överförs till den privata sektorn.

Jason Puddephatt via Flickr<\/a>“” data-modal-id=”single-image-modal” data-modal-container-id=”single-image-modal-container” data-img-caption=”null”>

PIA-landning

Minister Rafiques oro uppstod under ett tal till senatsförsamlingen under presentationen av “Pakistan International Air Corporation (Conversion) Bill (Amendment), 2023”. Hans vädjan fokuserade på vad han anser är behovet av utländska direktinvesteringar (FDI) och engagemang från den privata sektorn för att återuppliva och säkra PIA:s hållbara framtid. Det nationella flygbolaget är för närvarande belastat med en svindlande skuld som uppgår till Rs. 742 miljarder (2,6 miljarder USD).

likviditetsproblem

Förutom flygbolagets skulder verkar det för närvarande kämpa för att till och med hantera sina skatter. Enligt en PIA-talesperson förra veckan fick flygbolaget sina konton frysta på grund av tvister om dess skatteskuld. Flygbolaget har också upplevt ekonomiska svårigheter relaterade till stigande bränslekostnader och tidigare fall av kontostopp.

Pakistan State Oil har också nyligen vägrat att tanka flygbolagets flygplan i tre fall på grund av dess oförmåga att betala. Flygbolaget hade också betalningsproblem för avgifter som uppstod på Riyadhs flygplats i Saudiarabien tidigare i somras. Det låg också efter med betalningar på flygplatsen i Jeddah eftersom piloter planerade att vägra flyga på grund av utebliven betalning tidigare i våras.

North West Transport Photo via Flickr<\/a>“” data-modal-id=”single-image-modal” data-modal-container-id=”single-image-modal-container” data-img-caption=”null”>

PIA taxining

Kärnan i det föreslagna lagförslaget är en betydande bestämmelse som hänvisar till en ändring av avsnitt 3. Bolagets befintliga aktieägare skulle behålla sina nuvarande aktier fullt inbetalda och fortsätta att åtnjuta sina rättigheter och privilegier, medan den federala regeringen skulle förbehålla sig befogenheten att utfärda nya aktier eller annullera befintliga, genom ett offentligt meddelande i Federal Official Gazette, inom en angiven period.

opposition i senaten

En resa för att vitalisera PIA genom dessa föreslagna reformer är inte utan hinder. När lagstiftningsprocessen utvecklades mötte de föreslagna reformerna betydande motstånd från ett antal senatorer som föredrog att flygbolaget förblir under statligt ägande och kontroll, vilket påskyndade senatspresidentens beslut att hänskjuta frågan till den relevanta ständiga kommittén för vidare överläggning.

Med tanke på förfarandets upphettade karaktär drabbades de av ett tillfälligt uppskov som begärdes av medlemmar i det pakistanska Tehreek-e-Insaf (PTI)-partiet, som försökte återupprätta kvorumet för att samla den nödvändiga närvaron. Efter en femton minuters klockringning återställdes kvorumet och verksamheten fortsatte.

Usman.ph via Wikimedia Commons<\/a>“” data-modal-id=”single-image-modal” data-modal-container-id=”single-image-modal-container” data-img-caption=”null”>

1024px-Parliament_House,_Islamabad_by_Usman_Ghani

Pakistan International Airlines öde vilar nu i händerna på den ständiga kommittén som har till uppgift att granska lagförslaget och dess föreslagna ändringar. Detta resultat kommer att avgöra om privatisering och utländska investeringar kan driva PIA mot finansiell föryngring och eventuell lönsamhet.

Vad kan vara vägen framåt för PIA om det privatiseras och utländska investeringar bjuds in? Låt oss veta dina tankar i kommentarerna nedan.

Källor: DunyaNews, MinuteMirror, TheCurrent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *