Att avstå från kött minskar risken för hjärt-kärlsjukdom: studie

By | August 5, 2023

Läser in

Sammantaget fann forskarna att efter sex månader upplevde de på vegetarisk kost signifikanta positiva förändringar i kardiometabola riskfaktorer. Dessa inkluderade bättre kolesterolnivåer, blodsockerkontroll och kroppsvikt.

“Individer med typ 2-diabetes och de med hög risk för hjärt-kärlsjukdom visade de mest signifikanta förbättringarna av hemoglobin A1c och LDL-kolesterolnivåer när de följde vegetarisk kost”, säger Fontana. “Dessa fynd betonar de potentiella skyddande och kompletterande fördelarna med växtbaserad kost för att förebygga hjärt-kärlsjukdomar som en primär åtgärd.”

Växtbaserad är nyckelordet här, tillägger O’Hanlon.

“Du behöver inte vara strikt vegetarian för att vara hjärthälsosam”, säger hon.

Att till exempel inkludera fisk två till tre gånger i veckan kan öka hälsofördelarna med en växtbaserad kost, vilket ytterligare minskar risken för hjärtsjukdomar och blodtryck, samtidigt som det höjer vårt goda kolesterol.

Och de flesta koststudier skiljer inte mellan bearbetat kött och att äta en kvalitetsstyckning av rött kött, så de verkliga effekterna av kött på kardiovaskulär hälsa är oklara. En del rött eller vitt kvalitetskött i samband med en diet som huvudsakligen består av växtbaserad helmat är sannolikt bra. “Det är verkligen det övergripande ätmönstret som är viktigast”, säger O’Hanlon.

Intressant nog hade deltagare på en vegetarisk kost som innehöll ägg den största minskningen av kolesterol.

O’Hanlon säger att äggrekommendationer har förändrats i takt med att vetenskapen har utvecklats, och idag sätter Heart Foundation inga gränser för ägg för friska australiensare.

Ägg och fullfet yoghurt, mjölk och ost har en “neutral effekt” på hjärtat, tillägger hon. “Så de ökar inte vår risk för hjärtsjukdom nämnvärt, och de minskar inte heller vår risk för hjärtsjukdom nämnvärt. Så det betyder att de kan inkluderas i ett hjärthälsosamt matmönster.”

Om växtbaserad är den första nyckeltermen, är hela livsmedel den andra. Och det beror på att många livsmedelsföretag utnyttjar hälsoglorieffekten av “växtbaserad” för att marknadsföra sina ultraprocessade livsmedel, och självklart går det att vara vegetarian och följa en diet full av chips, raffinerade spannmål och skräpmat.

Läser in

“Alla växtbaserade livsmedel är inte lika hälsosamma”, säger Fontana. “Ohälsosam vegetarisk kost som saknar specifika näringsämnen (vitamin B12, järn, zink, kalcium) och innehåller raffinerat mjöl, hydrerade oljor, majssirap med hög fruktoshalt (HFCS), sackaros, konstgjorda sötningsmedel, salt och konserveringsmedel kan öka sjukligheten och dödligheten.”

En ohälsosam vegetarisk kost är förknippad med en 32% högre risk för kranskärlssjukdom.

Det finns flera anledningar till varför en växtbaserad helhetskost är så bra för våra kroppar och våra hjärtan.

Fibrerna i grönsaker, baljväxter och fullkorn håller oss mätta längre och stabiliserar våra blodsockernivåer.

Produktionen av kortkedjiga fettsyror genom mikrobiell metabolism av resistent stärkelse och oligosackarider – en typ av kolhydrater – får oss att känna oss mätta, tillägger Fontana, medan metabola hormoner som kallas inkretiner också avsevärt minskar blodsockernivån och kroppsvikten.

“Dessutom kan hel vegansk och vegetarisk kost resultera i färre biotillgängliga kalorier”, säger han. “Det är väl etablerat att kaloribegränsning med rätt näring har en kraftfull inverkan på att förbättra glukostolerans, insulinkänslighet och olika kardiometabola, inflammatoriska och hormonella faktorer som spelar en roll i utvecklingen av hjärt-kärlsjukdomar och cancer.”

Oavsett om vi är vegetarianer på heltid eller deltid, kan budskapet för god hjärthälsa vara att närma oss våra rätter på ett annat sätt, säger O’Hanlon.

“Det vänder på den modellen av kött som är rättens hjälte nummer ett och gör växter till maträttens hjälte. Den här forskningen visar verkligen effekterna av att göra den förändringen.”

Få ut det mesta av din hälsa, relationer, kondition och kost med vårt Live Well-nyhetsbrev. Få det i din inkorg varje måndag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *