Siemens vinner anbud på 2 miljarder euro för att leverera en ny S-Bahn-flotta från München

By | August 4, 2023

GERMAN Rail (DB) har tilldelat Siemens Mobility ett kontrakt värt mer än 2 miljarder euro för att leverera 90 nya 13-vagnars XXL S-Bahn-tåg till München S-Bahn, med option på ytterligare tåg, efter ett anbud i hela Europa .

DB säger att de nya S-Bahn-tågen kommer att vara de första i Tyskland som är fullt tillgängliga. Tågen blir 202 meter långa och 3 meter breda, med kapacitet för 480 passagerare och en total kapacitet för 1841 passagerare. De första tågen är planerade att gå i passagerartrafik i slutet av 2028.

De nya tågen har en maxeffekt på 7,8 MW och en maxhastighet på 160 km/h.

Den nya flottan har beställts eftersom DB Regio, S-Bahn-operatören för delstaten Bayern och München, förbereder sig för att möta den förväntade tillväxten i passagerartrafiken under de kommande decennierna. DB Regio har publicerat ett anbud på upp till 200 EMU för München S-Bahn, inklusive en option på upp till 90 fler, i oktober 2020.

Den interna LED-belysningen som installeras på de nya tågen kommer att ändra färg beroende på tid på dygnet. Standardkonfigurationer med tre och fyra säten kommer att erbjuda mer benutrymme än tåg som för närvarande är i trafik, och det kommer också att finnas grupputrymmen och nedfällbara säten.

Tågen kommer också att ha gratis Wi-Fi för passagerare, förbättrad mobiltelefonmottagning tack vare speciella fönsterglas, USB- och eluttag samt stora bagageförvaringsfack. Ett kraftfullare värme-, ventilations- och luftkonditioneringssystem (HVAC) med miljövänliga köldmedier säkerställer att inomhustemperaturerna förblir behagliga även i extrem värme på upp till 45 graderOW.

Passagerarinformationssystemet blir helt nytt. De 104 invändiga displayerna ovanför dörrarna och monterade på taket kommer att ge information om stationsstopp och vagnsbeläggning inom tåget. De 62 externa monitorerna ovanför dörrarna ger information om S-Bahn linjenummer, destination och mellanliggande hållplatser. Innan passagerare lämnar tåget kommer invändiga displayer att visa var närmaste trappa eller hissar finns på stationens perrong. Externa LED-remsor kommer att visa färgen på respektive S-Bahn-linje som tåget kör på.

De 31 1,4 m breda dörrarna och rymliga hallarna garanterar snabb på- och avstigning. Beroende på tågbeläggning kan tiltstolar automatiskt låsas i upprätt läge för att ge extra ståutrymme. Fem av de 13 vagnarna har stora mångsytor, åtkomliga genom tre dörrar, som ger tillräckligt med plats för cyklar, barnvagnar och större bagage.

Särskilda områden i varje ände av tåget kommer att ge plats för passagerare i rullstol, medan passagerare med hörapparater kan ansluta till Passenger Information System via Bluetooth för att lyssna på meddelanden ombord.

Siemens säger att de nya tågen kommer att vara mer innovativa, införliva mer digital teknik och kopplas ihop för att minimera livscykelkostnaderna genom maximal energieffektivitet, lägre underhållskostnader och optimerat driftstöd. Detta inkluderar användningen av SiC-halvledare, en effektivare dragtransformator som inte använder olja som kylmedel och intelligent styrmjukvara. Fordonets lätta konstruktion och mer aerodynamiska design minskar också energiförbrukningen för dragkraft.

Leveranskontraktet för den nya flottan ger underhåll till 2034.

S-Bahn-tågen är designade med ett stort antal redundanta komponenter och är utrustade med Siemens Railigent X-system för att säkerställa maximal tågtillgänglighet. Programuppdateringar kommer att överföras till tågen via en säker onlineanslutning.

Tågen kommer att vara utrustade med ETCS, ATO och ett tågintegritetsövervakningssystem (TIMS). DB planerar att utrusta Münchens järnvägsnät med ETCS från 2030 och framåt.

Den bayerska järnvägens (BEG) kollektivtrafikmyndighet presenterade en långsiktig plan i tre etapper för det 434 km långa München S-Bahn-nätet i februari 2016. DB Regio S-Bahn Münchens dotterbolag tilldelades ett interimistiskt driftskontrakt som sträckte sig från december 2017 till december 2019, då ett nytt långtidskontrakt som täcker hela nätet trädde i kraft.

Enligt avtalet får delstaten Bayern intäkter från biljettförsäljning och bär intäktsrisken. S-Bahn München får en fast månadsbetalning från BEG som täcker alla driftskostnader.

Finansiering för de nya S-Bahn-tågen tillhandahölls DB av BEG, som valde LHI Leasing, baserat i Pullach, nära München, för att hyra den nya flottan, finansierad av Europeiska investeringsbanken (EIB) och UniCredit Bank. Delstaten Bayern möjliggjorde gynnsamma finansieringsvillkor med en kapitalservicegaranti.

“Ett 200 meter långt S-Bahn-tåg innebär mer kapacitet, bättre punktlighet och större komfort för våra resenärer”, säger Evelyn Palla, DB:s styrelseledamot för regionala transporter. “Tysklands modernaste S-Bahn-tåg kommer att vara en viktig komponent i våra ansträngningar att driva på mobilitetsövergången i München-regionen. Vart och ett av de nya XXL-tågen kommer att ersätta 1 500 bilar under rusningstid.”

För detaljerad orderdata från flottor runt om i världen, prenumerera på IRJ Pro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *