Perseid-meteorregn och en sällsynt superblå måne

By | August 4, 2023

Meteor dusch konceptkonst

Augusti bjuder på en himmelsk extravaganza med fri utsikt över Saturnus vid opposition, återkomsten av den årliga Perseid-meteorregnen och en sällsynt förekomst av en “blå supermåne”. Saturnus motstånd gör att den är synlig hela natten, medan Perseidernas meteorregn är ett fantastiskt spektakel, som sammanfaller med nymånen. Måncykeln har två fullmånar denna månad, varav den andra kallas en “blå måne”. Dessutom är den andra fullmånen också en supermåne, som ligger i linje med månens närmaste närmande till jorden. Denna sällsynta kombination, en “superblå måne”, händer ungefär vart decennium.

Vilka är några höjdpunkter i augusti 2023?

Saturnus når motstånd denna månad, vilket betyder att den är den största och ljusaste på året och synlig hela natten. De “stjärnskott” av de årliga Perseid-meteorerna får inte missas, under natten till den 12 augusti. Och den här månaden ger två fullmånar – den andra är en “Super Blue Moon”.

Videotranskription:

Vad händer i augusti? Se Saturnus i skymning och gryning, återkomsten av Perseid-meteorerna och en “superblå måne”.

I augusti förlorade vi Sky Map Pleiades stjärnkluster augusti 2023

Himmelskarta som visar månen nära Plejadernas stjärnhop på morgonen den augusti. Kredit: NASA/JPL-Caltech

På morgonen den 3 augusti dyker Saturnus upp bara några fingrar bort från nästan fullmånen. Hitta dem i väster före soluppgången. Månen gör sedan en fin parning med Plejadernas stjärnhop på morgonen den 9, med

Månen Antares augusti 2023

Månen verkar supernära den ljusa stjärnan Antares i Skorpionen på natten den 24 augusti. Observatörer i östra och södra USA kan se månen passera framför (ockulta) Antares. Kredit: NASA/JPL-Caltech

Augusti ger en av de mest kända årliga meteorregnarna, Perseiderna. Och i år är det dags för en bra show, då toppnatten – 12 och 13 augusti – är nära nymånen. Meteorer är dammbitar – de flesta inte större än sandkorn – som kommer från kometen Swift-Tuttle. Jorden sveper kometens skräpspår varje år vid ungefär samma tidpunkt, vilket resulterar i den årliga skuren.

Strålningen – punkten på himlen där meteorer verkar ha sitt ursprung – är mot nordost och uppträder mellan det inverterade “W” i konstellationen Cassiopeia och den ljusa stjärnan Capella. Att observera Perseiderna är lätt – hitta bara en säker, mörk plats att lägga dig ner med fötterna ungefär pekande nordost och titta upp. Den bästa tiden att se dem är mellan midnatt och gryning, eftersom strålningen stiger högre på himlen. Meteoraktiviteten kommer sannolikt att vara störst under timmen före gryningen.

Nu stiger även halvmånen några timmar före gryningen, men den är bara cirka 7 % upplyst och borde därför inte utgöra ett betydande problem för meteorbetraktning. Du kan också se några meteorer under de tidiga morgontimmarna under veckan före och efter toppen.

Sällsynta blå supermånar

Blå supermånar inträffar i genomsnitt vart tionde år – även om tiden mellan två händelser kan variera från två månader till två decennier eller mer. Kredit: NASA/JPL-Caltech

Augusti börjar och slutar med fullmåne, vilket skapar en speciell händelse som bara händer vartannat år. Du förstår, en andra fullmåne under en enda kalendermånad kallas vanligtvis för en “blå måne”. De inträffar vartannat till vart tredje år eftersom månens månatliga cykel är något kortare än den genomsnittliga längden på en månad. Sedan, så småningom, kommer en fullmåne att hända i början av en månad, med tillräckligt många dagar kvar för en hel måncykel. När det händer har vi en blå måne.

Men det finns mer! Den blå månen den 30 augusti är också en supermåne. Månens bana är inte en perfekt cirkel, så ibland är den lite längre från jorden och ibland närmare. På sin närmaste punkt, kallad perigee, är den 14 % närmare än vid dess längsta punkt. Cirka 3 till 4 gånger om året sammanfaller fullmånfasen med månens perigeum, och vi kallar denna händelse en supermåne. Även om det tekniskt ser lite större (och lite ljusare) ut än den genomsnittliga fullmånen, är skillnaden inte särskilt märkbar för blotta ögat.

Supermoon Jämförelse av storleken på fullmånen

Jämförelse av storleken på en genomsnittlig fullmåne, jämfört med storleken på en supermåne. Kredit: NASA/JPL-Caltech

Kombinationen av dessa två speciella fullmånar, skapar en “superblå måne”, inträffar vart tionde år i genomsnitt – även om tiden mellan två händelser kan variera från två månader till två decennier eller mer.

Så dra nytta av månadens två fullmånar. Och även om den andra inte ser stor eller blåare ut än vanligt, nu vet du vad som gör den speciell.

Här är månfaserna för augusti:

Månens faser augusti 2023

Månens faser för augusti 2023. Kredit: NASA/JPL-Caltech

Håll koll på saker och ting