Vegetarisk kost kan förbättra kolesterol, viktminskning

By | August 3, 2023

Några röda äpplen i en matkasseDela på Pinterest
Att anta en vegetarisk kost kan gynna hjärthälsa. Jen Grantham/Stocksy
  • Forskare undersökte effekterna av vegetariska kostmönster på personer med hög risk för hjärt-kärlsjukdom.
  • De fann att att äta växtbaserad kost under sex månader förbättrade flera mått på kardiometabolisk risk, såsom kolesterol och blodsocker.
  • Att äta en mer växtbaserad kost kan gynna personer med hög risk för hjärt-kärlsjukdom.

Under 2019, 17,9 miljoner människor hade en form av hjärt-kärlsjukdom (CVD) vid tidpunkten för döden, vilket står för 32 % av dödsfallen i världen. Av dessa dödsfall berodde 85 % på en hjärtattack eller stroke.

Studier visar att hjärt-kärlsjukdom ofta utvecklas på grund av livsstilsfaktorer som kost, rökning och fysisk inaktivitet. Praktiska insatser som kan förbättra kardiometabola riskprofiler är därför nyckeln till att minska CVD-frekvensen.

En ökande mängd forskning visar att vegetarisk kost kan vara effektiv för att förebygga hjärt-kärlsjukdom. Men lite är känt om hur dessa dieter kan påverka personer med eller löper hög risk för hjärt-kärlsjukdom.

Nyligen undersökte forskare från University of Sydney och Royal Prince Alfred Hospital i Australien och University of Brescia i Italien hur vegetarisk kost påverkar viktiga kardiometabola riskfaktorer bland personer med eller med hög risk för hjärt-kärlsjukdom.

De fann att konsumtion av vegetarisk kost i sex månader var förknippad med bättre mått på kolesterol, blodsocker och kroppsvikt bland dem med hög risk för hjärt-kärlsjukdom.

Dr. Dana Hunnes, senior klinisk nutritionist vid UCLA Medical Center i Los Angeles, som inte var involverad i studien, sa medicinska nyheter idag:

“Vegetarisk kost är inte bara bättre för kardiovaskulär hälsa, de är också bättre för miljön – minskar växthusgaser, använder mindre vatten och använder mindre mark – vilket är bättre för oss alla.”

Artikeln – en systematisk översikt och metaanalys av de senaste bevisen – publicerades i öppet JAMA-nätverk.

För studien analyserade forskarna 20 randomiserade kliniska prövningar som involverade 1 878 deltagare med en medelålder på 28 till 64 år som hade hjärt-kärlsjukdom eller hade hög risk för hjärt-kärlsjukdom.

Inte alla studier inkluderade huvudmåtten på LDL, vikt, HbA1C och systoliskt blodtryck, och därför varierade antalet deltagare per analys. De flesta patienter tog medicin för att kontrollera sina kardiometabola symtom.

Studierna varade i genomsnitt 6 månader. Medan fyra riktade sig till personer med hjärt-kärlsjukdom, fokuserade sju på diabetes, och nio inkluderade personer med minst två riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, såsom högt blodtryck, högt kolesterol med låg densitet lipoprotein (LDL) och diabetes. Deltagarna åt olika varianter av vegansk eller vegetarisk kost under studieperioderna.

Patientdata inkluderade mätningar av blodsocker, systoliskt blodtryck – trycket i artärerna när hjärtat pumpar blod – och LDL-nivåer (19 studier inkluderade denna mätning, 1 661 deltagare). Kroppsvikt ingick som ett sekundärt mått.

I slutändan fann forskarna att konsumtion av vegetarisk kost under i genomsnitt 6 månader var associerad med små men signifikanta minskningar av LDL-nivåer och blodsockermätningar.

De tillade att personer med hög risk för hjärt-kärlsjukdom hade de största minskningarna av LDL och att de med typ 2-diabetes upplevde de största minskningarna av blodsockernivåerna.

De noterade vidare att deltagarna (1 395 i 16 studier) tappade i genomsnitt 3,4 pund under studieperioden, men inga större förändringar sågs i blodtrycksavläsningarna (955 deltagare i 14 studier).

Forskare har föreslagit att vegetarisk kost kan användas tillsammans med läkemedelsbaserade terapier för att förebygga och behandla olika kardiometabola tillstånd.

MNT pratade med Dr. Hunnes om hur vegetarisk kost kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom och hur de kan gynna personer med sjukdomen eller med hög risk.

Hon noterade att vegetarisk kost tenderar att vara mycket rikare på antiinflammatoriska fibrer och antioxidanter på grund av högre intag av frukt, grönsaker, spannmål, nötter, frön, bönor och baljväxter, samt brist på animaliska livsmedel som innehåller inflammatoriska ämnen. . mättat fett.

”På grund av innehållet i den här typen av kost tenderar kolesterolnivåerna, kroppsvikten och inflammationen att vara lägre. [These factors] agera synergistiskt för att minska [the] CVD-risk, tillade han.

Forskarna skrev att deras fynd för blodsocker, blodtryck och kolesterol kan ha mörkats av patienters användning av mediciner för att kontrollera dessa områden. Om detta är sant, noterade de att vegetarisk kost kan ha en större effekt på dessa åtgärder än vad som observerades.

MNT pratade också med Dr. John P. Higgins, en sportkardiolog vid McGovern Medical School vid University of Texas Health Science Center i Houston (UTHealth), som inte var involverad i studien, om dess begränsningar.

Han noterade att resultaten begränsas av möjligheten att en persons följsamhet till en specifik diet kan minska med tiden. Han påpekade också att studien inte jämförde vegetarisk kost med andra dieter som är kända för att gynna hjärthälsa, såsom medelhavsdieten.

MNT pratade också med Dr. Zahir Rahman, en kardiolog vid Staten Island University Hospital, som inte heller var involverad i studien. Han noterade att resultaten är begränsade eftersom de kommer från metaanalyser på försök med lågt antal deltagare. Han sa dock att större randomiserade studier av högre kvalitet sannolikt skulle ge liknande resultat.

läkare Clyde Yancy, chef för kardiologi vid Northwestern Medicine och tidigare president för American Heart Association, som inte var involverad i studien, noterade att studien undersökte flera varianter av vegetariska ätmönster, inklusive:

  • Ornish-dieten, som huvudsakligen innehåller frukt, grönsaker, fullkorn, baljväxter och soja med begränsade mängder mejeriprodukter med låg fetthalt,
  • den lakto-ovo vegetariska kosten, som är en köttfri diet som innehåller mejeriprodukter och ägg,
  • den lakto-vegetariska kosten, som är en köttfri diet som innehåller mejeriprodukter men inte ägg.

Han noterade att studien betonade hur det inte finns något sådant som en vanlig vegetarisk kost. Han varnade också för att inte alla veganska alternativ har låg fetthalt och att vissa till och med kan ha höga halter av konserveringsmedel.

”Det viktigaste budskapet är fördelen med en växtbaserad kost med många [variety] i komposition”, observerade Dr. Yancy.

läkare Robert Pilchik, en Manhattan Cardiology-certifierad kardiolog som inte är involverad i studien, sa MNT:

“Konsekvensen av denna metaanalys är att en vegetarisk kost fungerar synergistiskt med optimal medicinsk terapi för att sänka LDL, [blood sugar]och kroppsvikt. Dessa är alla faktorer förknippade med en ökad risk att utveckla hjärt-kärlsjukdom.”

läkare Clancy tillade dock att han kanske också skulle kunna förbättra kardiometabolisk hälsa utan att bli vegetarian.

“[The American Heart Association’s] Livets väsentligheter 8 det är en plan som alla kan genomföra idag. Ingen behöver bli vegan eller vegetarian, men alla borde inse fördelarna med en växtbaserad kost.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *