Vad finns det egentligen i detta sporttillskott?

By | August 3, 2023

Läkemedel och kosttillskott kan se likadana ut, men de håller mycket olika kvalitetsstandarder.

De flesta läsare av den här bloggen har turen att bo i länder där vi inte behöver oroa oss för förfalskade läkemedel så länge vi handlar på reglerade apotek. Vi kan vara säkra på att receptet vi får eller de receptfria läkemedlen vi köper på apoteket håller hög kvalitet och innehåller exakt det som står på etiketten. Men i samma länder (och ibland på samma apotek) finns det en annan produktgrupp där riskerna för felaktig märkning eller kontaminerade produkter är betydande – det är bland de kosttillskott som ofta finns på samma hyllor. I många länder är tillverkning, distribution och marknadsföring av kosttillskott föremål för ett helt annat regelverk än vad som gäller för läkemedel.

Ser man specifikt till USA, tål det att upprepas att denna svagt reglerade marknad är här genom designen. O Hälsa och utbildning lag om kosttillskott från 1994 (DSHEA) var ett tillägg till USA Federal Food, Drug and Cosmetic Law som etablerade det amerikanska regelverket för kosttillskott. Det utesluter effektivt tillverkare av dessa produkter från praktiskt taget alla befintliga regler för receptbelagda och receptfria läkemedel, och ställer kravet på att visa skada på FDA snarare än bördan på tillverkaren att visa att en produkt är säker och effektiv. Målet var att eliminera hinder för försäljning och det fungerade: fyra år efter DSHEATilläggsförsäljningen ökade från 4 miljarder USD till 12 miljarder USD och uppskattas nu till över 55 miljarder USD per år.

Frånvaron av bra produktkvalitetsstandarder är ett ihållande hinder för användningen av vetenskapsbaserade kosttillskott. När det gäller läkemedel är standarderna rigorösa och i stort sett konsekventa i länderna: läkemedel godkänns efter att ha genomfört kliniska prövningar för att visa att de har betydande effekter. Dessa kliniska prövningar granskas av tillsynsmyndigheter. Produkter som är godkända för marknadsföring måste bevisas vara likvärdiga med den produkt som studerats i kliniska prövningar. Detta gör att vi kan extrapolera forskningsresultat till förväntade effekter hos patienter. Och tillverkare måste uppfylla strikta kvalitetsstandarder för sina produkter, inklusive att kontrollera konsistensen och kvaliteten på det de producerar. Detsamma kan inte sägas om kosttillskott. Även om det finns lovande data från kliniska prövningar kan vi inte dra samma slutsats om de förväntade effekterna, eftersom det inte finns någon garanti för att ett tillskott på rea är identiskt (eller till och med väldigt likt) en annan produkt.

Ett nytt sökbrev in JAMA öppet nätverk lägger till mer data till andra studier som har väckt frågor om kvaliteten på tillverkning av kosttillskott. Av Pieter Cohen och kollegor har artikeln rubriken Närvaro och mängd av botaniska ingredienser med påstådda prestationshöjande egenskaper i sporttillskott och publicerades den 17 juli 2023. Författarna förklarar att sedan FDA förbjöd efedrin från kosttillskott 2004, har tillverkare försökt skapa en mängd olika kosttillskott för att ge stimulerande eller anabola effekter, förblir klassificerade som “tillskott” och inga läkemedel. specifikt försökt fastställa riktigheten av produkter som påstås innehålla Rauwolfia vomitoria, metylliberin, halostakin, turkesteron och oktopamin. Alla dessa ingredienser kan vara av naturligt ursprung och främjas för sportstimulerande effekter.

Sextiotre produkter köptes online. Sex av dessa produkter listade inte någon av ovanstående fem ingredienser, så det återstod 57 produkter att granska. Tjugotre av de 57 produkterna (40%) innehöll ingen detekterbar mängd av den märkta ingrediensen. Bland de andra produkterna sträckte sig det faktiska innehållet från 0,02 % till 334 % av den mängd som anges på etiketten. Endast sex produkter (11 %) innehöll ingredienser inom 10 % av den deklarerade märkta standarden. Sju av de 57 produkterna innehöll minst en FDA förbjuden ingrediens, ett icke godkänt läkemedel som endast är tillgängligt lagligt i Ryssland (omberacetam), tre läkemedel som tidigare var tillgängliga i Europa (ioktodrin, oxylofrin och deterenol) och otroligt nog ett läkemedel som aldrig godkändes i något land (1,4-dimetylamylamin). Hela analystabellen finns här.

En recension jag skrev om 2018 identifierade att tillskottsförfalskning (med receptbelagda läkemedel) verkade vara koncentrerad i produkter som kosttillskott för erektil dysfunktion, viktminskningstillskott och muskelbyggande/kroppsbyggartillskott. Denna recension ger nya data som visar att kosttillskott som marknadsförs som sporttillskott verkar vara tillverkade med skrämmande kvalitetskontrollstandarder.

Köpare varnas

Både användare och kritiker av kosttillskott måste vara överens om att produkter måste tillverkas enligt höga kvalitetsstandarder. Vi behöver reglering ur konsumentskyddssynpunkt, om så bara för att se till att vi får vad vi betalar för. Svag reglering som inte kräver att tillverkarna ska visa kvalitet innan produkter säljs, eller som inte håller tillverkarna ansvariga när saker går fel, kan resultera i produkter av låg kvalitet. Och det är verkligheten med kosttillskott idag.

En minskad regleringsspärr för kosttillskott har varit en välsignelse för branschen, men detsamma kan inte sägas om konsumentskyddet. I avsaknad av bestämmelser som sätter säkerheten över tillverkarens intressen bör vi inte förvänta oss att se betydande förbättringar av produktkvaliteten. Denna dubbla standard har gjort det svårare, snarare än lättare, för konsumenter att använda kosttillskott på ett säkert sätt. Tills en enda, rigorös standard tillämpas på alla konsumenthälsoprodukter kommer det att fortsätta att finnas osäkerhet och till och med säkerhetsrisker för användare av kosttillskott.

  • Scott Gavura, BScPhm, MBA, RPh är engagerad i att förbättra hur läkemedel används och att undersöka det farmaceutiska yrket genom linsen av vetenskapsbaserad medicin. Han har ett professionellt intresse av att förbättra kostnadseffektiv användning av läkemedel på befolkningsnivå. Scott har en Bachelor of Pharmacy och Master of Business Administration från University of Toronto och har avslutat ett ackrediterat kanadensiskt sjukhusapotek residency-program. Hennes yrkeserfarenhet inkluderar apoteksarbete i både kommunala och sjukhusmiljöer. Han är en registrerad farmaceut i Ontario, Kanada. Scott har inga intressekonflikter att avslöja. Friskrivningsklausul: Alla åsikter som uttrycks av Scott är endast hans personliga åsikter och representerar inte åsikterna från någon nuvarande eller tidigare arbetsgivare eller någon organisation som han kan vara knuten till. All information tillhandahålls endast i diskussionssyfte och bör inte användas som ersättning för konsultation med en licensierad och ackrediterad vårdpersonal.

    se alla inlägg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *