Jag tog det första tåget på Northumberland Line som kommer att länka Newcastle till Ashington från nästa sommar

By | August 2, 2023

Det är en dyster, grå dag när det första passagerartåget på den efterlängtade Northumberland Line drar ut från Newcastles centralstation.

Från och med sommaren 2024 är detta den väg många pendlare som bor i sydöstra Northumberland kommer att ta på vägen hem. Dagens resa är den första hela resan på linjen med passagerare (en testkörning för en utvald grupp passagerare ägde rum 2021) och en bekantningsövning för förare på Northerns tågklass 158.
Även om linjens öppning har skjutits tillbaka till senare i år, fortskrider arbetet smidigt och kommer att se sex nya stationer byggas och 18 miles av spåret uppgraderas, vilket ger en service två gånger i timmen mellan Ashington och Newcastle. Och klockan 11.15 på onsdagen kom ett passagerartåg in på linjen för första gången sedan sextiotalet.

Se mer information: Större spårarbeten slutfördes vid Ashington medan arbetet på Northumberland Line fortsätter

Tåget kl. 11.15 lämnar Newcastles centralstation och passerar stadens landmärken som alla Geordies känner och älskar. Tyne Bridge, Newcastle Castle, The Sage Gateshead och Millennium Bridge ser alla bra ut även på en trist grå dag – åtminstone tills ett TransPennine Express-tåg blockerar allt.

Vi kör över Bykerbron förbi Ouseburn på en rutt som kommer att vara bekant för alla som är stamgäster på East Coast Mainline. Vi stannar för att låta ett snabbtåg passera vid Benton North Junction och öppnar ett fönster mot Newcastles träningsplan, där spelarna spelar bollen i sina blå träningsställ men är för långt borta för att kunna se.

Det är inte långt efter denna punkt som vi lämnar östkustens huvudlinje för det första stoppet – Northumberland Park. Kombinerade tåg-/tunnelbanebiljetter kan underlätta åtkomsten till stora delar av Tyne and Wear för de i sydöstra Northumberland som kommer att flytta hit om de inte kan vänta på Centralstationen.

Vi fortsätter mot stationerna Seaton Delaval och Newsham, där vindkraftverken snurrar lat när de kommer upp ur det järngråa Nordsjön. Landskapet förändras från gårdar till lägenheter, lanthus till nybyggnation, kolonilotter till åkrar – varav några är prickade med hästar.

Runt Blyth Bebside blir det mer industriellt. Vid ett tillfälle korsade vi en bro parallellt med Spine Road och öppnade en imponerande utsikt över hamnen.

Sedan går rälsen längs vägkanten, med en amerikansk diner som ser riktig ut men verkar konstigt malplacerad. Arbetare på Barrington Industrial Estate vinkar och när han kommer in i Bedlington gör en man som röker genom fönstret tummen upp för tåget.

Järnvägsarbetare i Bedlington(Bild: Daniel Hall/Newcastle Chronicle)

En kö av bilar väntar vid en plankorsning, arbetare klädda i orange fortsätter att arbeta på Bedlington station. Byggnader förvandlas till åkrar när vi återansluter till East Coast Main Line vid Morpeth och kommer tillbaka till oss själva.

Det är en långsam resa, och det är oklart om det beror på att föraren har blivit bekant med rutten eller lägre hastighetsgränser när tåget passerar genom mer bebyggda områden. Det är också roligt, med ett ständigt pladder av spänning om den nya resan och det liv och rörelse som finns på tåget.

Några av mina reskamrater på den första resan känner redan till området utan och innan från många år på järnvägen. Dennis Christison jobbade vid signalhuset i South Newsham fram till 2000-talet och att han levde med tåg och att det var “speciellt” att vara med på första resan.


Han berättade för mig: “När koltågen körde var Northumberland ett liv av aktivitet. Det fanns aldrig en tid då det inte fanns ett tåg som nynnade runt, men slutet för kolindustrin var starkt. en renässans”.

Han reste med sin dotter Beaula, som följde i hans fotspår på tåg och arbetade som kundtjänstkonsult för Grand Central. Hon sa att det var “nostalgiskt” att gå förbi huset där hon växte upp och signalhuset där hennes pappa arbetade.

Dennis Christison och hans dotter Beaula(Bild: Daniel Hall/Newcastle Chronicle)

Jag pratade också med ett par från South Newsham som hade över 60 års erfarenhet av att arbeta på järnvägar. Betty och Stephen Greener var barndomsälskare och Betty skötte Morpeth-stationen medan Stephen var förare.


Betty sa “Det här är första gången vi har varit genom Newsham på ett passagerartåg. Det är fantastiskt.”

Betty och Stephen Greener(Bild: Daniel Hall/Newcastle Chronicle)

Northumberland Line kan ha den fantastiska utsikten från sin motsvarighet som färdas längre norrut i länet, men det finns helt klart gott om liv runt den. En stor del av Northumberlands befolkning är koncentrerad till den sydöstra delen av länet, med uppskattningsvis 100 000 människor som bor inom tre mil från linjen – och det är dessa samhällen som de ansvariga för projektet hoppas kommer att ha mest nytta av det.

Men vi har fortfarande lite väntan innan vi börjar se effekterna på ekonomin som har utlovats av regeringen och Northumberland County Council. Låt oss se vad sommaren 2024 ger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *