Wizz Air står inför vändning över planen att ge chefen extra tid för att få 100 miljoner pund i bonus

By | August 1, 2023

Få gratis uppdateringar från Wizz Air Holdings Plc

Wizz Airs planer på att ge sin verkställande direktör ytterligare två år på sig att låsa upp en bonus på 100 miljoner pund har väckt motreaktioner när flygbolaget brottas med en nedgång i aktiekursen och följderna av en tillrättavisning från myndigheten för att hantera kundklagomål.

Fullmaktsrådgivarna Institutional Shareholder Services och Pirc rekommenderade investerare att rösta emot en resolution som lagts fram av lågprisflygbolaget om att ge József Váradi fram till 2028 för att vinna engångspriset om Wizz Airs aktiekurs når 120 pund. stod på 24 pund på kvällen. av bolagets årsstämma som är på onsdag.

Pirc beskrev i en rapport planerna som “mycket överdrivna”. ISS rekommenderade också aktieägarna att avvisa omvalet av Barry Eccleston som ordförande i styrelsens ersättningskommitté med hänvisning till “materiella farhågor” om Wizzs praxis.

Företaget hade gett Váradi fram till 2026 för att nå programmets mål när det först avslöjade det för två år sedan, då dess aktiekurs var över £40. till oljepriset efter Rysslands invasion av Ukraina och frågor om varaktigheten av den nuvarande boomen i flygresor.

Wizz Airs styrelse ansluter sig till andra, inklusive några amerikanska börsbolag, för att justera ledningens incitamentsplaner för att klara av coronavirus-pandemin och, på senare tid, inflation och strömavbrott. Några av dessa justeringar kom trots dålig aktieutveckling.

Flytten för att öka Váradis chanser att få betalt kommer när flygbolaget brottas med en ryktekris i Storbritannien för att hantera kundkompensation efter reseavbrottet förra året.

Storbritanniens flygtillsynsmyndighet tillrättavisade förra veckan flygbolaget för dess “oacceptabelt” hantering av kundkompensationskrav efter inställda eller försenade flyg. Flygbolaget bad om ursäkt och gick med på att förnya sina processer.

ISS och Pirc rådde inte bara aktieägarna att rösta emot bolagets föreslagna ändringar av priset, utan också mot dess rapportering och övergripande ersättningspolicy.

Flygbolaget sa att ändringarna i bonussystemet var ett svar på “påverkan av externa händelser på Wizz Airs tillväxtplaner under de senaste två åren”, inklusive kriget i Ukraina och förseningar i leveranskedjan.

Linjediagram över aktiekursen (£) som visar att Wizzs aktievärde har fallit under de senaste tre åren

Flygbolaget tillade att det agerade som ett erkännande av “behovet av att ordentligt behålla och ge incitament för VD:n.”

Den största aktieägaren i Wizz Air är det amerikanska private equity-bolaget Indigo Partners, som fokuserar på flygtransporter och äger 24 % av bolaget. Indigo-grundaren William Franke har varit ordförande för Wizz Air i nästan två decennier.

Knappt två tredjedelar av rösterna vid Wizzs årsstämma 2021 var för bonussystemet, med runt en tredjedel röstade emot det, trots kritik från aktieägarrådgivningsgrupper.

Röstning var endast öppen för en liten del av investerarna eftersom flygbolaget tvingades nedgradera rösträtten för investerare utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet för att följa EU:s regler om flygbolags ägande efter Brexit.

De 100 miljoner punden skulle betalas i aktier under en fyraårsperiod. Ersättningssystemet innehåller även miljö-, sociala och styrningsmål som inte har förlängts och som fortfarande måste uppnås till 2026.

Men miljömålen har “justerats” för att återspegla förseningar i leveransen av nyare, mer effektiva plan, tillade Wizz.

Lufttrafikföretaget har vuxit snabbt under de senaste fem åren och blivit ett av de viktigaste företagen inom europeiskt flyg, tack vare de billiga priserna som möjliggörs av en extremt låg kostnadsmodell.

Flygbolaget var ett av de första i världen att återhämta sin aktiekurs före pandemin i slutet av 2020, när investerare stödde dess aggressiva expansionsplan. Men flygbolagets aktier har halverats sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *