Uber redovisar första rörelsevinst efter att ha gjort förluster på 31,5 miljarder dollar

By | August 1, 2023

Få gratis uppdateringar från Uber Technologies Inc

Uber rapporterade sin första rörelsevinst på tisdagen på bättre kostnadskontroll, vilket markerar en vändpunkt för det kroniskt förlustbringande företaget efter år av tunga utgifter i en omstridd kapplöpning mot tillväxt.

Liftarföretagets mycket efterlängtade ekonomiska milstolpe kom efter att det samlat på sig totalt 31,5 miljarder dollar i rörelseförluster sedan 2014, det första året det avslöjade detaljer om sin ekonomi.

Uber hade redan genomgått en av de mest ambitiösa globala expansionerna som genomförts av en teknisk startup, och använde berg av billigt kapital för att subventionera åkattraktioner och ta marknadsandelar. Den aggressiva pushen involverade att strunta i taxiregleringar i många länder och, för kritiker, gjorde Uber till en synonym för Silicon Valley-hybris under det billiga decenniet mellan finanskrisen och pandemin.

“Under större delen av vår historia var vinst inte det första som kom upp när du frågade någon om Uber,” medgav vd Dara Khosrowshahi på ett samtal med analytiker. “Faktum är att många observatörer genom åren djärvt har proklamerat att vi aldrig skulle tjäna några pengar.”

“Enkel tillgång på kapital under det senaste decenniet har överskuggat den svaga enhetsekonomin för många företag”, tillade Khosrowshahi. Men han sa att det aldrig var sant för Uber, även om det blåste pengar i sina ansträngningar att ta det mesta av den nya åkprismarknaden och tvinga mindre rivaler att backa.

Ubers ekonomiska vändning kom på baksidan av en återhämtning av efterfrågan på åkande efter pandemin och en framgångsrik expansion av matleveranser. Under Khosrowshahi, som tog över för sex år sedan när medgrundaren Travis Kalanick tvingades bort av en rad skandaler, har företaget också höjt priserna och gått aggressivt för att hålla tillbaka kostnaderna, vilket stärkt sina vinstmarginaler.

Uber har rapporterat resultat efter skatt under flera tidigare kvartal, dock endast tack vare vinster vid avyttringar eller omvärderingar av sina aktieinvesteringar.

Däremot rapporterade företaget under andra kvartalet i år 326 miljoner dollar i resultat före skatt från sin verksamhet, en vändning från den rörelseförlust på 713 miljoner dollar som man led ett år tidigare. Khosrowshahi sa att företagets övergång till lönsamhet, såväl som dess kvartalsfria kassaflöde på mer än 1 miljard dollar, återspeglar “disciplinerat utförande, rekordstora tittarsiffror och starkt engagemang.”

Trots att Uber har hittat en mer stabil finansiell grund, fortsatte Ubers senaste siffror att återspegla effekterna av priskriget som länge har kännetecknat affärerna med skjuts och matleveranser. Prissänkningar tidigare i år av dess amerikanska rival Lyft skadade tillväxten i Ubers affärer för biluthyrning förra kvartalet.

Samtidigt tyngde konkurrensen från leveransföretaget DoorDash tillväxten i leveransbranschen, vilket skickade Ubers saknade Wall Street-prognoser med en intäktstillväxt på 14 % under det senaste kvartalet till 9,23 miljarder dollar.

Men en stadig tillväxt i efterfrågan på Ubers tjänster, även när priserna steg, underbyggde Wall Streets förtroende för hållbarheten i Khosrowshahis återhämtning och medförde en 90%-ig ökning av aktiekursen förra året, trots en nedgång på nästan 6%. hösten på tisdag.

Uber släppte också en starkare än väntat prognos för innevarande kvartal. Han förutspådde att vinsten före räntor, skatter, avskrivningar och amorteringar skulle nå $975 miljoner till $1,025 miljarder, jämfört med en Wall Street-uppskattning på $915 miljoner. Dess orderprognos på 34 till 35 miljarder dollar var över 33,9 miljarder dollars prognos av analytiker.

Tillsammans med orealiserade vinster på investeringar redovisade Uber en vinst på 394 miljoner dollar för kvartalet, eller 0,18 dollar per aktie, jämfört med en förlust på 2,6 miljarder dollar ett år tidigare. Analytiker hade förväntat sig en förlust på 1 cent per aktie för perioden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *