Jätteparaply kopplat till asteroid kan hjälpa till att bekämpa klimatförändringar, säger forskare: ScienceAlert

By | August 1, 2023

Att mildra klimatförändringarna på jorden är en så skrämmande utmaning att forskare på allvar undersöker alla alternativ de kan tänka sig.

Den sista idén är galen… men den är inte utanför möjligheternas rike. Astronomen István Szapudi från Institute of Astronomy vid University of Hawaii tror att vi skulle kunna ta en asteroid, parkera den framför jorden och knyta ett parasoll till den för att blockera en del av solens ljus.

Solskyddet är ingen ny idé. Men Szapudis förändringar skulle avsevärt minska kostnaden och svårigheten att implementera, vilket gör det ett steg närmare uppnåeligt.

“På Hawaii använder många människor ett paraply för att blockera solljuset när de går under dagen”, förklarar han. “Jag tänkte, kan vi göra samma sak för jorden och därigenom mildra den förestående katastrofen med klimatförändringar?”

Konstnärens uppfattning av tjudrat solskydd. (Brooks Bays/UH Institute for Astronomy)

Idén med en solsköld är inte utan förtjänst. Om den blockerade bara en liten andel av solljuset som ständigt strålar ut från jorden kan det räcka för att motverka stigande temperaturer; kanske inte en absolut lösning, men en lösning som skulle ge oss lite tid att reda ut saker här på ytan.

Problemet är att seglet skulle behöva en hel del massa som ballast för att hindra det från att blåses bort av solvinden och strålningstrycket, och för gravitationsstabiliteten – och att få ut så mycket massa i rymden skulle vara svårt och dyrt.

Tänk om degen redan är ute? Det är här att fånga en asteroid och knyta ett paraply till den.

Szapudi beräknade att en motvikt mot solen i L1 Lagrangian skulle minska den totala massan av skölden och motvikten till bara 3,5 miljoner ton.

Diagram som illustrerar de fem Lagrangepunkterna i Sol-Jord-systemet. (ESA)

L1 Lagrangian är en punkt med relativ gravitationsstabilitet som genereras av interaktionen mellan jorden och solen. De två kropparnas gravitationsattraktioner balanserar vid dessa Lagrange-punkter för att minimera mängden justering som krävs för att stanna vid den punkten.

Varje tvåkroppssystem har fem lagrangier; L1 är direkt mellan jorden och solen, den perfekta platsen för att parkera en solsköld.

Att 3,5 miljoner ton kan verka som mycket massa, men det är ungefär 100 gånger mindre massa än tidigare uppskattningar för en obunden sköld. Och bara 1% av det skulle vara den faktiska skölden, cirka 35 000 ton. Den återstående massan skulle vara asteroiden.

Det skulle vara möjligt att ytterligare minska vikten på skölden, med lättare material som grafen. Det skulle fortfarande vara ganska knepigt att klara av – nuvarande maximala raketnyttolaster är inte i närheten av 35 000 ton.

Den nuvarande rekordhållaren är Saturn V, som lanserade en nyttolast på 140 ton i låg omloppsbana om jorden under Apollo-eran. Den gigantiska SpaceX Starship-raketen är för närvarande vid gränsen för mänsklig ingenjörskonst. Den har fortfarande en maximal kapacitet på bara 250 ton.

En annan konceptualisering av skölden. (István Szapudi/UH Institute for Astronomy)

Idén kan dock vara mer gångbar än man tidigare trott. NASA har visat att vi kan omdirigera en asteroid. Mycket mer arbete skulle behöva göras, men Szapudi tror att om vi börjar arbeta med forskning och utveckling nu kan vi få igång det innan det är för sent för klimatet. Och det finns andra potentiella fördelar också.

Även om det har beräknats att blockering av cirka 1 till 2% av solljuset skulle vara tillräckligt för att kyla planeten, hävdar Szapudi att ett “mer försiktigt tillvägagångssätt skulle använda historiska data”.

Szapudis idé skulle därför vara skalbar, minska ljuset med bara 0,24 % och öka det till cirka 1,7 %. Det skulle också behöva vara lätt att vända.

“Beroende på den parallella och sammanflätade utvecklingen av grafen-, tjuder- och orbitalteknologier kan en tjudrad sköld initialt vara snabbare och billigare att förverkliga än en tyngre struktur”, skriver han i sin artikel.

“Men den senare kan så småningom fungera som en källa till solenergi för utforskning av jorden eller solsystemet.”

Forskningen publicerades i Annals of the National Academy of Sciences.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *