Se den slående likheten med Zlatý kůň, den äldsta moderna människan som är genetiskt sekvenserad

By | July 31, 2023

År 1950 upptäckte arkeologer en avskuren skalle begravd djupt i ett grottsystem i Tjeckien. Eftersom skallen delades på mitten drog forskarna slutsatsen att skelettresterna var från två separata individer. Men genom genomsekvensering gjord decennier senare, drog forskarna slutsatsen att skallen faktiskt tillhörde en enda person: en kvinna som levde för 45 000 år sedan.

Forskarna kallade henne Zlatý kůň-kvinnan, eller “guldhästen” på tjeckiska, med hänvisning till en kulle ovanför grottsystemet. Mer detaljerad analys av det DNA avslöjade att hon genomet bar cirka 3% neandertalhärkomstatt hon var en del av en population av tidigmoderna människor som sannolikt korsades med neandertalare, och att hennes genom var det äldsta moderna mänskliga genomet som har sekvenserats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *