AI att gå med i dejtingpoolen är en dyster utsikt

By | July 31, 2023

Få gratis uppdateringar av artificiell intelligens

Hemska nyheter från nätdejtingvärlden. Som om en parad av tvivelaktiga romantiska framtidsutsikter och återvändsgränd chattar inte var illa nog, har artificiell intelligens svepte in på dejtingpoolen.

För elva år sedan hjälpte Tinder till att förvandla dejting till en serie snabba internetinteraktioner. Men för vissa trötta användare är det nu för mycket ansträngning att skriva “Hej” till en romantisk prospekt. Tekniska startups som Rizz och YourMove AI vinner mark i branschen och erbjuder AI-hjälp för att skapa kvicka öppningslinjer och övertygande profiler.

Att träffa främlingar på internet är till sin natur en slumpmässig affär. Konstgjord chatt är åtminstone ett mindre olycksbådande sätt att underlätta denna process än att be användarna att rengöra insidan av munnen, som DNA-dejtingappen Pheramor en gång gjorde. Men en spridning av AI-assisterade konversationer tyder på att dejtingappar så småningom helt enkelt kommer att vara fulla av datorer som försöker uppvakta andra datorer.

En nystartad företag erbjuder till och med chansen att se exakt denna premiss utvecklas. Teaser AI ställer frågor till användarna om sig själva och deras personligheter och skapar sedan en AI-genererad chatt som är utformad för att efterlikna dem. När individer matchar kan de luta sig tillbaka och titta på när deras chatbots försöker prata med varandra.

Företagen bakom de största dejtingapparna följer denna utveckling med stort intresse. Bumble hävdar att AI gör matcher bättre. Chief executive Whitney Wolfe Herd sa också att AI kan användas för att förenkla processen att skapa en online dating profil, vilket hjälper människor att bli mer självsäkra.

Match, som äger Tinder och OkCupid, noterar att Tinder redan använder AI för att moderera foton (ett försök att hålla sajten ansedd). Nu vill han se om han kan hjälpa till med profilering. Generativ AI kan lindra “tröttheten” av onlinedejting, sa Match vd Bernard Kim i maj. Han hävdar att att ha en AI-assistent till hands kan hjälpa till att bekämpa plågan av modern dejting som är spöklik – nämligen att någon plötsligt avslutar all kontakt utan förvarning.

Men dejtare som behöver AI för att påminna dem om att avsluta en konversation kanske inte har något emot att ta rådet. Vidare kommer redan ömtåliga band mellan främlingar att ansträngas ytterligare om en eller båda av dem misstänker att de inte blir inblandade i en riktig person. Spöken skulle bli ännu vanligare.

Oavskräckt gjorde onlinetidningen Wired det djärva påståendet i år att AI skulle göra dejting roligare genom att servera kortfattade isbrytare. Han hävdade att alla motstånd var resultatet av tråkig cynism. Men även de mest svidande inledande raderna förlorar värde när du vet att det inte kom från en riktig person. Journalisten Nancy Jo Sales, som en gång skrev en bok om sina nätdejtingoperationer, påpekar att AI besegrar hela poängen med att dejta, vilket borde vara att träffa någon annan.

Det finns också möjligheten att tekniken kommer att överväldiga problemet med falska konton. Om riktiga användare lägger till AI-genererad chatt blir bots svårare att upptäcka.

Det här är något dejtingappar och deras användare är väldigt känsliga för. Att avvisa användare är en chansning som dessa appar inte kan ta. Antalet betalande användare på Tinder har stagnerat. Moderbolaget Match Groups aktiekurs har fallit med mer än en tredjedel de senaste 12 månaderna. Det rivaliserande dejtingappsföretaget Bumble, noterat på marknaderna 2021 till 43 dollar per aktie, handlas nu för drygt 18 dollar.

Det är inte heller som att användare av andra former av sociala medier har visat stort intresse för att prata med AI:n. Efter att Snapchat lade till en AI-chatbot som heter My AI, var användarna så arga att de postade många negativa kommentarer på Apples App Store. “Gör ditt nya AI-experiment uthärdligt att prata om eller ta bort det från toppen av min vänlista”, skrev en.

Metas förslag att AI-personas kan hjälpa sina användare i meddelandeapparna WhatsApp och Messenger fick också lite positiv feedback.

I slutändan kan AI-förstärkt förförelse visa sig inte vara mer sofistikerad än den mänskliga arten. Testet kommer när samtalet går utöver appen. I den verkliga världen kommer det snabbt att bli tydligt vem som var välsignad med äkta charm och vem som flirtade med lite AI-hjälp hela tiden.

elaine.moore@ft.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *