Framtiden för HS2 i tvivel när Watchdog varnar för att det verkar vara “ouppnåeligt”

By | July 30, 2023

Framtiden för High Speed ​​​​2 (HS2)-järnvägen är ifrågasatt efter att den officiella infrastrukturövervakningen varnat för att den “framgångsrika leveransen” av multimiljardprojektet “tycks vara ouppnåelig”.

I en rapport som släpptes förra veckan, tillämpade Infrastructure and Projects Authority (IPA) ett “rött” betyg på planer på att bygga de första två faserna av den oroliga järnvägslinjen, som går från London till Birmingham och sedan till Crewe i Cheshire.

Det kommer som ett separat läckt dokument som visar att en plan att dra tillbaka sin föreslagna Euston-terminal fortfarande skulle resultera i ett överutgifter på 1 miljard pund.

IPA sa att dess röda betyg betyder att “framgångsrik projektleverans verkar vara ouppnåelig. Det finns stora problem med projektdefinition, tidsplan, budget, kvalitet och/eller leverans av förmåner, som i detta skede inte verkar vara hanterbara eller lösbara. Projektet kan behöva ändras omfattning och/eller dess övergripande genomförbarhet omvärderas.”

Förnyade frågor om HS2

Utvärderingen kommer att förnya frågor om huruvida bygget på HS2 ska fortsätta. Boris Johnson fattade beslutet att gå vidare med projektet 2020, trots att han medgav att dess kostnader hade ökat från 42,6 miljarder pund när parlamentsledamöterna först antog HS2-lagstiftningen, till över 100 miljarder pund.

Det kom som en intern rapport som setts av The Telegraph visar att regeringen kan tvingas pumpa in ännu mer pengar till Euston-terminalprojektet, efter att designen avslöjade att en förminskad station fortfarande skulle bryta mot de 2,6 miljarder pund som öronmärkts för programmet.

HS2 Ltd, det statliga företaget bakom programmet, beordrades av ministrar att se till att drastiskt minska kostnaderna för systemet efter att det avslöjades att de nuvarande designerna kostade över £2 miljarder i finanspaketet.

Dokumentet väckte frågor om huruvida det skulle vara kostnadseffektivt att bygga stationen vid Euston.

“Euston halvkokt”

Greg Smith, den konservativa parlamentsledamoten för Buckingham, sa: “Att skapa en ofullständig Euston … är att spendera allt mer skattebetalarnas pengar … på något som inte kommer att fungera.”

De nya prognoserna inkluderades i HS2:s Internal Minimum Product Initial Feasibility, som beställdes av Department for Transport (DfT) efter att det visade sig att stationen kunde kosta nästan 5 miljarder pund.

Rapporten tittar på fem olika alternativ för att leverera HS2 som avsevärt kan minska kostnaderna kring konstruktion, inklusive att minska antalet Euston-riggar till bara sju.

Detta skulle markera ett betydande steg framåt från HS2:s ursprungliga plan att bygga 11 plattformar, som betjänar 17 tåg i timmen.

Detta är den andra nedskärningen efter att HS2 minskat planen till en station med 10 plattformar, efter att en rapport från 2020 av tidigare HS2-ordförande Douglas Oakervee väckte farhågor om Eustons design och om den var överkomlig.

‘Utom kontroll’

Vid den tiden sa Lord Tony Berkeley, Labour-kollegan som agerade som Oakervees ställföreträdare i granskningen, att det fanns “överväldigande bevis” för att kostnaderna för järnvägen var “utom kontroll” och att dess fördelar hade “överdrivits” av ministrarna … och anställda.

I sin årsrapport för 2022-23, tillämpade IPA röda betyg på de två första av projektets tre planerade faser, för första gången sedan 2019, då systemet var tveksamt inför Oakervees granskning.

En talesperson för HS2 Ltd sa: “HS2 når nu toppen av konstruktionen, med arbetet som intensifieras och enorma anläggningskonstruktioner tar form längs den första fasen av rutten. Vår prioritet är att bygga vidare på det fantastiska momentum som redan pågår för att säkerställa att de initiala höghastighetstjänsterna – som förbinder Old Oak Common och Birmingham Curzon Street – fungerar enligt vårt nuvarande mål i början av 2030-talet.”

De senaste förslagen för Euston eliminerar också en “extern utvecklingsplan” ovanför stationen. Detta skulle se att bostäder och kommersiella utrymmen byggdes ovanför Euston station, vilket skulle kosta mer i förväg, men sågs som ett viktigt sätt för projektet att få tillbaka en del medel genom försäljning eller uthyrning av platsen.

Hoppar till 3,6 miljarder pund

Det största besparingsprojektet består av bara sju plattformar och inkluderar inte extern utveckling. Men trots den enorma minskningen ligger den fortfarande på 3,5 miljarder pund, över 1 miljard pund billigare men fortfarande långt över budgeten på 2,6 miljarder pund.

Detta hoppar till 3,6 miljarder pund när kostnaden på 137 miljoner pund för den nuvarande byggpausen räknas in.

Besparingar på de andra alternativen sträcker sig från 1,1 miljarder pund till 600 miljoner pund, var och en med olika delar bortskurna eller helt borttagna.

Det närmaste projektet till den önskade Euston, som inkluderar 10 plattformar och offsite utveckling men med en konstruktionsfas, sparar bara 400 miljoner pund. HS2 sa att det också skulle kunna göra betydande besparingar genom att riva en underjordisk källare vid stationen.

Alla projekt beräknas vara helt slutförda mellan andra halvan av 2035 och andra halvan av 2037, fyra år efter den initiala leveransprognosen. IPA-rapporten betonade att designkoncepten är “högnivå” snarare än detaljerade, och det krävs mer arbete för att få en mer korrekt bild av kostnaderna.

pausa och fördröja

Kostnadsantagandet höjer utsikterna att regeringen måste investera mer pengar i HS2 vid en tidpunkt då inflationen har sett att DfT ser till att skära ner och försena system som en kostnadsbesparande åtgärd.

Själva Euston Station föll offer för detta när Mark Harper, transportministern, i mars meddelade att det skulle bli ett tvåårigt uppehåll i byggandet för att spara pengar.

Lord Berkeley, tidigare vicepresident för Oakervee review, sa att HS2 behövde seriöst omvärdera om Euston-projektet skulle fortsätta.

Han sa: “Det ifrågasätter om Euston borde ha mer pengar spenderade på detta. Jag tror denna uppenbarelse [that] nu kan det bara inkludera sju plattformar, det är i princip spiken i kistan för Euston.

“Det är också ganska dumt att inte ha extern utveckling eftersom det är något man kan tjäna pengar på.”

“…ingen mening med höghastighetståg”

Smith sa att en olevererad Euston hade ifrågasatt hela projektet.

Han tillade: “Utan en anständig centralstation i London… har den Euston identifierats [as]det är helt enkelt ingen mening med höghastighetståg, punkt.

“Den tid du vinner går förlorad när du kliver av tåget vid Old Oak Common i västra London och måste trampa för att komma till centrum.”

De senaste avslöjandena kommer att lägga till eländet för HS2, som har blivit föremål för ökad granskning de senaste månaderna.

I år har det redan kommit två mycket kritiska rapporter från National Audit Office och Public Accounts Committee (PAC) i Euston, där PAC anklagar projektet för att “snabbla” och att cheferna inte visste vad de försökte göra med stationen .

Det nuvarande systemet beräknas kosta mellan 72 och 98 miljarder pund, långt över de 56 miljarder pund som ursprungligen planerades. Detta är dock för närvarande i 2019 års priser, med antalet som förväntas växa ytterligare när de nya priserna tar hänsyn till inflationen.

Vill kontrollera kostnaderna

Tidigare denna månad meddelade Mark Thurston, vd för HS2, att han skulle avgå efter sex år i rollen på £617 000 per år.

Den nya ordföranden, Sir Jonathan Thompson, kommer att ta över efter Thurston på en tillfällig basis. The Telegraph förstår att ett av dess huvudmål är att försöka kontrollera kostnaderna för systemet.

En talesman för HS2 Ltd sa: “Regeringen har bekräftat sitt åtagande att leverera HS2 från Euston till Manchester.

“Som en del av en programöversyn arbetar vi med Transportdepartementet för att få utformningen och leveransen av Euston-stationen till passagerare, lokalsamhället och skattebetalare.

“Detta arbete pågår och vi kan inte ge uppdateringar om de alternativ som undersöks medan processen fortsätter.”

En talesperson för DfT sa: “Vi är fortfarande fast beslutna att leverera HS2 från Euston till Manchester på det mest kostnadseffektiva sättet för skattebetalarna, vilket är anledningen till att vi har tagit beslutet att se över Euston-byggnaden och arbeta med en tillgänglig design för stationen. . .

“HS2 kommer att leverera transformativa fördelar för kommande generationer, förbättra förbindelserna och hjälpa till att växa ekonomin.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *